BUDUĆNOST PODUZETNIŠTVA
Upravo generaciju Z najviše odlikuje poduzetnički duh 
Manager Svijet 23 srpnja, 2023


Generacija Z, popularno nazvani zumeri, predstavlja naraštaje mladih rođenih između sredine devedesetih i ranih 2010-ih. Podaci nedavnog istraživanja pokazuju kako većina zumera žudi za fleksibilnošću i osjećajem svrhe u poslu koji radi. Zbog toga se mnogi od njih sami odlučuju na poslovne pothvate.

 

Platforma ZenBusiness iz Austina u Teksasu, koja pomaže ljudima pokrenuti i upravljati vlastitim biznisom, nedavno je objavila studiju koja pokazuje kako je 93% generacije Z "poduzelo korak koji se tiče istraživanja vlasništva preduzeća", piše Yahoo Finance.

Studija, koja je anketirala 1.000 ispitanika starosti od 18 do 25 godina, pokazala je kako bi 84% njih odabralo poduzetništvo kao najuzbudljiviji od 12 pravaca karijere, a 75% ih želi postati poduzetnik.

"Želim zdravije, prosperitetnije ili fleksibilnije radno okruženje. A pošto vi stariji nećete to stvoriti za mene u vašim formalnim strukturama, ja ću ga stvoriti sam ", rekla je dr Corey Seemiller, autorica nekoliko knjiga o generaciji Z, koja nije bila povezana sa studijom.

Dodala je kako "Taj način razmišljanja veoma je nov u usporedbi s razmišljanjem posljednjih nekoliko naraštaja – sve do, vjerojatno 1930-ih kada smo posljednji put vidjeli ovu vrstu pokreta i pojavu poduzetničkog duha ovom brzinom.

Oko 72 odsto ispitanih reklo je kako "tradicionalni karijerni pravci, koji su bili otvoreni njihovim roditeljima, više nisu otvoreni za njih“. Još 86% je reklo kako se „više ne mogu oslanja¸ti na iste stare strategije kako bi napredovali“ u svojim karijerama. A 90% je reklo kako žele "stvoriti nešto novo i bolje za svijet".

Studija kaže kako bi generacija Z mogla biti sklonija pokretanju biznisa jer drugačije vide svijet. Više od polovine ispitanika generacije Z sebe opisuje sebe kao neurodiverzitet tj . prihvataju kako mozak može funkcionirari na drugačije načine i kako su te razlike prosto prirodne varijacije u funkcioniranju ljudskog mozga, pa stoga čak 82% ispitanih zumera veruje kako su takvi ljudi pogodniji za poduzetništvo nego za tradicionalnu karijeru.


Biznis.rs / Manager.ba

 

Povezani članci

1

Video
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
Savjeti