Pozitivna politička ekonomija

Ovo je zemlja koja će imati najbrže rastuću ekonomiju u 2021.

Prema izvještaju, rast Indije će potaknuti značajna direktna strana ulaganja koja su zabilježena posljednjih mjeseci, kao i paket ekonomskih poticaja vrijedan 266 milijardi dolara koji je vlada odobrila u svibnju/maju kako bi pomogla ekonomiji da preživi utjecaj pandemije koronavirusa, prenosi Russia Today.

 

Indija će vratiti svoj status najbrže rastuće globalne ekonomije već ove godine i to na štetu susjedne Kine koja je dvije godine zaredom bila na vrhu, prema podacima kompanije za podatke i analitiku GlobalData, prenosi Biznis info.

Hrvatski

Pet najbogatijih nacija na svijetu prema BDP-u po glavi stanovnika

Deset svjetskih ekonomija trenutno doprinosi 68 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

 

Iako ekonomska mjerenja BDP ili BDP po stanovniku ne prikazuju direktno život ili dobrobit ljudi, one su važan parametar za mjerenje širih trendova i primjene u dubljim analizama prilikom donošenja odluka o ulaganju, prenosi Nasdaq.

Lista pet najbogatijih država na osnovu BDP po stanovniku:

1. Luksemburg

BDP po stanovniku: 131.781,72 američkih dolara

BDP: 84,07 milijardi dolara

Hrvatski

9 fantastičnih zemalja u kojima je život toliko jeftin da možda nećete ni morati raditi

Sanjate li o tome da date otkaz, preselite se i krenete ispočetka, razmislite o zemljama u kojima možete dobiti puno za svoj novac, savjetuje Forbesova novinarka Laura Begley Bloom, koja redovito izvještava o najjeftinijim zemljama za život.

 

PROČITAJTE VIŠE: Ovo su zemlje sa najboljim zdravstvenim sustavom na svijetu

 

Hrvatski

Ovo su zemlje sa najboljim zdravstvenim sustavom na svijetu

Indeks prosperitetnosti određivao se na osnovu 104 kriterija, poput tradicionalnih vrijednosti, ekonomije, stope zaposlenosti…

 

Pandemija koronavirusa Covid-19 traje već više od godinu i žestoko je uzdrmala sve ekonomije svijeta.

A koja zemlja je najspremnije dočekala pandemiju i sve efekte koje je napravila, možemo vidjeti po kvalitetu zdravstvenog sustava. Londonski institut Legatum početkom 2019, dakle godinu prije pandemije, objavio je godišnju listu najprosperitetnijih zemalja na svijetu.

Hrvatski

Zašto se divimo Nijemcima: Otkud mit o njihovoj efikasnosti

“Nijemac? Kod njega se zna red. On je prije svega efikasan.”

 

PROČITAJTE VIŠE: Zašto su Danci najsretnija nacija na svijetu: Povjerenje prema institucijama, ljudima, osjećaj sigurnosti…

 

Kako je nastao stereotip da su Njemci posebno efikasan narod? Ima li tu istine? I zašto mit opstaje kad je sve više primera skandalozne neefikasnosti u Njemačkoj, pita se Deutsche Welle (DW).

Hrvatski

Zašto su Danci najsretnija nacija na svijetu: Povjerenje prema institucijama, ljudima, osjećaj sigurnosti…

Danska – zemlja bicikala, vjetrenjača, piva i najsretnijih ljudi.

 

PROČITAJTE VIŠE: Finska četvrtu uzastopnu godinu najsretnija zemlja na svijetu, saznajte gdje je BiH

 

U ovom vremenu raznih kriza, teško da se može naći netko imun na stres i depresiju, ali istraživanja stručnjaka pokazuju da ima i vrlo sretnih ljudi, poput Danaca, na primjer.

Hrvatski

Finska četvrtu uzastopnu godinu najsretnija zemlja na svijetu, saznajte gdje je BiH

Ljestvica sreće temelji se na statističkim podacima Gallupova istraživanja o tome koliko se sami građani osjećaju sretnima.

 

Finska je, unatoč pandemiji koronavirusa, obranila naslov najsretnije države na svijetu i zauzima prvo mjesto UN-ove ljestvice četvrtu godinu zaredom, a BiH je na 64. među 149 zemalja, objavljeno je uoči Svjetskog dana sreće - subota, 20. ožujak/mart. 

Hrvatski

Besplatno školstvo i zdravstvo, radnici najplaćeniji: Zašto je dobro živjeti u skandinavskim zemljama

Zašto je tako dobro živjeti u skandinavskim zemljama?

 

PROČITAJTE VIŠE: Može li nam mala afrička zemlja biti uzor?

 

Visok stupanj jednakosti, velika socijalna mobilnost i snažna socijalna država – po tome su prepoznatljive države ovog dijela svijeta.

Hrvatski