mladi

Kako je poplava "nanijela" šegrte

Njemački obrtnici imaju golemih muka naći podmladak, ali nedavna katastrofalna poplava u dolini rijeke Ahr je i mlade navela na spoznaju kako je dobro znati neki zanat. A i država pomaže.

 

Nakon škole, mladi već desetljećima najprije razmišljaju o studiju – ma koliko neizvjesni bili izgledi kako će s tim zvanjem naći neki dobar posao. S druge strane, mnogi se obrtnici guše u poslu, ali jedva mogu naći šegrte: svaki drugi njemački zanatlija prošle godine nije mogao naći šegrta koji bi bio u stanju naučiti njihov zanat.

Hrvatski

FBiH će mladima jamčiti posao nakon četiri mjeseca na "birou"

 

Ministar rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Delić najavio je strategiju zapošljavanja koju je usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

 

Riječ je o strategiji za sedmogodišnje razdoblje, a za njeno konačno usvajanje treba je potvrditi Dom naroda Parlamenta FBiH.

Federacija BiH, kao i veći dio regije, suočava se s nepostojanjem kvalitetnih politika zapošljavanja, kao i sve većim odlivom kvalitetne radne snage, što je dugoročni problem, posebno ako se u obzir uzmu i negativni demografsko-populacijski trendovi.

Hrvatski

U Žepču otvoren prvi Centar poslovnih kompetencija u BiH

Razvijanje gospodarstva u lokalnim sredinama, osnaživanje malog i srednjeg poduzetništva, pomoć mladima da razviju poslovne ideje, razvoj poduzetničkih vještina i gospodarska razmjena u regiji, samo su neke od aktivnosti Centra poslovnih kompetencija koji će ojačati lokalne resurse Općine Žepče i BiH, ali i uvezati ih sa sličnim centrima zemalja u regiji. 

Razvojna agencija Žepče je otvorila Centar poslovnih kompetencija, prvi ovakve vrste u BiH.

Hrvatski

Karijerna orijentacija mora biti dostupna svim učenicima

U okviru njemačke razvojne suradnje GIZ je sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije krajem prošlog tjedna u Konjiu organizirao dvodnevnu radionicu na temu Značaj i unaprjeđenja karijerne orijentacije u osnovnim školama kroz uvođenje mentorskog programa “Moje znanje-tvoje buduće zvanje?”

Hrvatski

BiH za godinu smanjila nezaposlenost mladih za sedam posto?

Broj mladih nezaposlenih osoba naglo je smanjen u posljednjih godinu, pokazuju uporedni podaci Ankete o radnoj snazi BiH za ovu i prošlu godinu koje je uradila Agencija za statistiku BiH.

Ovogodišnja anekta pokazala je da je stopa nezaposlenih mladih osoba starosti 15 do 24 godine iznosila 38,8 posto i čak je manja za sedam posto u odnosu na istraživanje iz 2017. godina kada je ova stopa bila 45,8 posto.

Hrvatski

Porezne olakšice za mlade pri kupovini stana

Skupština Kantona Sarajevo na posljednjoj sjednici usvojila je Zakon o porezu na promet nekretnina i porezu na nasljeđe i poklone.

Za prvi stan, kupac starosti do 38 godina, neće morati da plati porez na 30 kvadrata stana. Ukoliko četvoročlana porodica kupuje stan od 80 kvadrata, na ime jednog supružnika bit će oslobođena poreza na 30 kvadrata, na ime drugog supružnika, i dvoje djece još po 15 kvadrata. U tom slučaju, ovoj porodici će ostati da plati porez na 5 kvadrata stana.

Hrvatski

Općina Centar raspisala javni poziv za financiranje poslovnih projekata mladih

U cilju poticanja zapošljavanja mladih Općina Centar Sarajevo raspisala je Javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata sredstvima općinskog budžeta namijenjenim razvoju poduzetništva i zapošljavanju mladih.

Javni poziv je objavljen u ponedjeljak i ostaje otvoren 60 dana, odnosno do 16. augusta 2018. godine.

Hrvatski

SANJIN OSMANBAŠIĆ: Nastavljamo biti "odskočna daska" mladima

SPARK Poslovni park d.o.o. Mostar jedna od najuspješnih poslovnih priča u našoj zemlji. Zapošljavaju stotine mladih, obrazovanih, talantiranih, kreativnih ljudi koji kroz respektabilnu poslovnu platformu mijenjaju poslovni ambijent.

Godinama organizuju mnogobrojne uspješne događaje, primaju nove generacije startupa, a čak četiri startupa iz starijih generacija prerasla su u firme.

Njihova misao vodilja bila je i ostala otvaranje mogućnosti za rast i razvoj kako pojedinaca, tako i timova, a kasnije i firmi u BiH.

Hrvatski