mladi

U Žepču otvoren prvi Centar poslovnih kompetencija u BiH

Razvijanje gospodarstva u lokalnim sredinama, osnaživanje malog i srednjeg poduzetništva, pomoć mladima da razviju poslovne ideje, razvoj poduzetničkih vještina i gospodarska razmjena u regiji, samo su neke od aktivnosti Centra poslovnih kompetencija koji će ojačati lokalne resurse Općine Žepče i BiH, ali i uvezati ih sa sličnim centrima zemalja u regiji. 

Razvojna agencija Žepče je otvorila Centar poslovnih kompetencija, prvi ovakve vrste u BiH.

Hrvatski

Karijerna orijentacija mora biti dostupna svim učenicima

U okviru njemačke razvojne suradnje GIZ je sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije krajem prošlog tjedna u Konjiu organizirao dvodnevnu radionicu na temu Značaj i unaprjeđenja karijerne orijentacije u osnovnim školama kroz uvođenje mentorskog programa “Moje znanje-tvoje buduće zvanje?”

Hrvatski

BiH za godinu smanjila nezaposlenost mladih za sedam posto?

Broj mladih nezaposlenih osoba naglo je smanjen u posljednjih godinu, pokazuju uporedni podaci Ankete o radnoj snazi BiH za ovu i prošlu godinu koje je uradila Agencija za statistiku BiH.

Ovogodišnja anekta pokazala je da je stopa nezaposlenih mladih osoba starosti 15 do 24 godine iznosila 38,8 posto i čak je manja za sedam posto u odnosu na istraživanje iz 2017. godina kada je ova stopa bila 45,8 posto.

Hrvatski

Porezne olakšice za mlade pri kupovini stana

Skupština Kantona Sarajevo na posljednjoj sjednici usvojila je Zakon o porezu na promet nekretnina i porezu na nasljeđe i poklone.

Za prvi stan, kupac starosti do 38 godina, neće morati da plati porez na 30 kvadrata stana. Ukoliko četvoročlana porodica kupuje stan od 80 kvadrata, na ime jednog supružnika bit će oslobođena poreza na 30 kvadrata, na ime drugog supružnika, i dvoje djece još po 15 kvadrata. U tom slučaju, ovoj porodici će ostati da plati porez na 5 kvadrata stana.

Hrvatski

Općina Centar raspisala javni poziv za financiranje poslovnih projekata mladih

U cilju poticanja zapošljavanja mladih Općina Centar Sarajevo raspisala je Javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata sredstvima općinskog budžeta namijenjenim razvoju poduzetništva i zapošljavanju mladih.

Javni poziv je objavljen u ponedjeljak i ostaje otvoren 60 dana, odnosno do 16. augusta 2018. godine.

Hrvatski

SANJIN OSMANBAŠIĆ: Nastavljamo biti "odskočna daska" mladima

SPARK Poslovni park d.o.o. Mostar jedna od najuspješnih poslovnih priča u našoj zemlji. Zapošljavaju stotine mladih, obrazovanih, talantiranih, kreativnih ljudi koji kroz respektabilnu poslovnu platformu mijenjaju poslovni ambijent.

Godinama organizuju mnogobrojne uspješne događaje, primaju nove generacije startupa, a čak četiri startupa iz starijih generacija prerasla su u firme.

Njihova misao vodilja bila je i ostala otvaranje mogućnosti za rast i razvoj kako pojedinaca, tako i timova, a kasnije i firmi u BiH.

Hrvatski

Više od 50 mladih u Bihaću učestvuje u programu Coca-Colina podrška mladima

Coca-Colina podrška mladima – predavanja i radionice o ličnom razvoju, samoprocjeni, komunikaciji, organizaciji vremena, prodajnim vještinama, pregovaranju, upravljanju i realizaciji projekata, poslovnom planiranju i finansijskoj pismenosti, nakon Sarajeva, Banjaluke, Mostara, Livna i Tuzle, započela je danas u Bihaću. Program koji je za učesnike potpuno besplatan osmišljava i sprovodi Coca-Cola HBC B-H Sarajevo, a ove godine će 500 mladih ljudi, u više bosanskohercegovačkih gradova, dobiti priliku da kroz program unaprijedi svoje životne i poslovne vještine. 

Hrvatski

Usavršavanje u europskim kompanijama za mlade poduzetnike

Ukoliko ste upravo započeli posao ili to namjeravate učiniti uskoro, postoji mogućnost da učestvujete u Erasmus programu prekogranične razmjene mladih preduzetnika.

Erasmus za mlade preduzetnike je program prekogranične razmjene koji daje novim ili potencijalnim preduzetnicima priliku da uče od iskusnih preduzetnika koji upravljaju preduzećima u drugim zemljama učesnicama u programu.

Hrvatski