VISOKO OBRAZOVANJE
Od ove godine studij umjetne inteligencije na sarajevskom sveučilištu
Manager BiH 14 svibnja, 2024

Elektrotehnički fakultet (ETF) Univerziteta u Sarajevu obznanio je pokretanje novog studijskog programa na engleskom jeziku Data Science and Artificial Intelligence - skraćeno DSAI kao trogodišnji dodiplomski studijski program koji nudi inovativne tečajeve iz oblasti podatkovnih znanosti i umjetne inteligencije. 

 

"Ovaj program je osmišljen s ciljem da pruži studentima temeljno znanje, praktične vještine i teorijsko razumijevanje ključnih koncepata u oblasti podatkovne znanosti i umjetne inteligencije, omogućavajući im postati stručnjaci u ovim sve važnijim područjima tehnologije – rekla je u razgovoru za Fenu profesorica Amila Akagić, koja predaje predmete računarstva i primjene vještačke inteligencije.

Uz napredne tečajeve iz umjetne inteligencije, strojnog učenja, analize podataka, dubokog učenja, vjerojatnoće, statistike, primijenjene matematike i drugih relevantnih disciplina, studenti će imati priliku steći dublje razumijevanje kompleksnih metoda i algoritama koji se koriste u analizi i interpretaciji podataka, kao i u razvoju inteligentnih softverskih rješenja.

"Nekoliko tečajeva posebno je osmišljeno kako bi potaklo inovativnost studenata i upoznalo ih s pravnim, etičkim i društvenim konceptima koji su povezani s AI. Realizacija je planirana u suradnji s drugim članicama Univerziteta u Sarajevu, Ekonomskim, Pravnim i Filozofskim fakultetom" – istakla je.

"Prilagodljivost i interdisciplinarnost DSAI programa čine diplomante dobro pozicioniranim za prelazak u nove uloge i industrije. Izgledi za zapošljavanje studenata koji završe DSAI dodiplomski program prilično su obećavajući. Diplomci ovog programa obično posjeduju snažan skup vještina koji je visoko tražen u različitim industrijama. Neke potencijalne poslovne prilike i karijerne putanje za ove diplomante uključuju: data analitičar, ML inženjer, AI inženjer/programer, data scientist, softverski inženjer i inženjer podataka – kazala je profesorica Akagić.

DSAI nudi mogućnost studiranja kroz redovne i izvanredne studije, gdje se izvanredne studije organiziraju kroz program učenja na daljinu.

- Upis na ovaj studijski program počinje u isto vrijeme kada i upis na druge studijske programe na ETF-u i pod istim uvjetima. Jedina razlika je što će studenti koji izaberu DSAI studijski program moći polagati prijemni i na engleskom jeziku, dok je prijemni ispit isti za sve studijske programe – naglasila je.

Studenti više informacija mogu dobiti i na otvorenim danima 15. i 17. svibnja od 10 do 12 i od 14 do 16 sati u uredu 3-29.

Kurikulum studijskog programa


Manager.ba

Najnovije vijesti
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim