NIKAD NIJE KASNO
Studenti konačno mogu legalno raditi
Manager BiH 17 svibnja, 2024

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je dopunu Zakona o radu kojom se omogućava zapošljavanje studenata na privremenim i povremenim poslovima koje apsurdnim propisima do sada nije bilo moguće. 

 

"Usvajanje ove dopune Zakona o radu predstavlja značajan korak ka poboljšanju radnih uvjeta za studente. Ovaj propis, odnosno dopunu Zakona o radu, ima mnogostruke efekte, posebno efekte kada je tržište rada u pitanju. Ovo je, između ostalih, inicijativa samih poslodavaca, a ove dopune Zakona o radu će omogućiti i poslodavcima i studentima da direktno potpišu ugovor o obavljanju povremeno – privremenih poslova”, istakao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Riječ je o sezonskim poslovima za koje nisu sistematizirana radna mjesta kod samog poslodavca.

“Ovo se posebno odnosi na ljetno razdoblje kada imamo povećan dolazak turista u Federaciju BiH i kada su sami redovni studenti na raspustu. Ova dopuna svakako će olakšati i roditeljima iz manjih sredina koji šalju studente studirati u sveučilišnim gradovima. Mi svi znamo kako studenti, pa čak i đaci rade, ali radi na crno. Ovo je jedinstven alat kako legitimno i na legalan način studenti mogu dobiti ugovor o povremeno – privremenim poslovima”, zaključio je Delić.

Ministar je naglasio kako je ova dopuna rezultat inicijativa i konstruktivnog dijaloga sa svim relevantnim sudionicima, te će Ministarstvo rada i socijalne politike nastaviti s promicanjem politika koje će unaprijediti prava i položaj svih radnika, uključujući i studente koji se zapošljavaju prema novim odredbama Zakona o radu, sve do donošenja lex specialis zakona koji se tiče studenata, a koji je u nadležnosti obrazovanja.

Podsjećamo, radi se o minimalnim dopunama Zakona koje tretiraju obavljanje privremenih i povremnih poslova gdje se može zaključiti ugovor obavljanju privremenih i povremnih poslova sa studentom, odnosno osobom upisanom na akreditiranu visokoškolsku ustanovu, koja studij pohađa redovno, izvanredno, učenjem na daljinu ili kombiniranjem ova tri modela studiranja na način utvrđen statutom visokoškolske ustanove u skladu sa propisima kojima se uređuje visoko obrazovanje u BiH, odnosno Federaciji BiH.

Ugovor sa studentima može se zaključiti isključivo za poslove koji nisu poslovi sa povećanim rizikom u skladu sa propisima iz oblasti zašte na radu, te poslove za koje se kod poslodavca zaključuje ugovor o radu na određeno vrijeme, te sezonski i pomoćni poslovi s punim ili nepunim radnim vremenom.

Ugovor sa jednim studentom se može zaključiti najviše dva puta tijekom godine i to najduže 180 dana tijekom jedne kalendarske godine.


Manager.ba

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim