TASTE ATLAS
Na listi najboljih bezalkoholnih pića na svijetu našla se i bh. kava
Manager BiH 16 svibnja, 2024

 

Taste Atlas je objavio listu 100 najboljih bezalkoholnih pića, a na njoj se našla i bh. kava. Naime, bh. kava je zauzela je 66. mjesto, a posjetitelji spomenute stranice su joj dali ocjenu 4,1.

Taste Atlas navodi da su bosanska i turska kava poprilično slične, te da je najbolje bosansku opisati kao vrstu turske kave.

Bosanska verzija se, kako se navodi u njihovom tekstu, priprema sa prženim zrnima kave koja su dobro mljevena. Za to se ponekad koristi mlin za kavu. Postoji nekoliko načina pripreme, ali se najčešće pravi tako što se voda prokuha u džezvi, pa se doda mljevena kava. Potrebno je miješati i zagrijavati je sve dok se ne pojavi gusta pjena.


Treba je ostaviti da odstoji dok se talog ne slegne na dno. Često se mala količina tople vode dodaje u džezvu nakon što se kava skuha, objašnjava se dalje. Poslužuje se u džezvi, na maloj bakrenoj tacni, uz fildžan, kocke šećera i čašu vode. Mnogi dodaju i rahat lokum. Tradicija kaže da kocku treba umočiti u kavu i gricnuti, a nakon toga slijedi gutljaj kave.

Prvo mjesto spomenute zauzela su meksička bezalkoholna pića aguas frescas.

 

ba.ekapija.com / Manager.ba

Najnovije vijesti
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim