EKOLOGIJA
Šest ponuda za idejni projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja
Manager.ba/bankar.me Regija 14 veljače, 2018

Na tender za nabavku usluge izrade idejnog projekta ekološke rekonstrukcije prvog bloka Termoelektrane “Pljevlja” stiglo je šest ponuda koje su otvorene u Elektroprivredi Crne Gore. Stigle su po dvije ponude iz Njemačke i Hrvatske, jednu ponudu je dostavio konzorcijum iz Češke, i jednu crnogorsko-srpski konzorcijum.

“EPCG je 25. decembra 2017. godine raspisala tender za izbor kompanije za izradu idejnog projekta, a shodno tehničkim specifikacijma vrijednost tendera iznosi 900 hiljada eura sa PDV-om”, saopšteno je iz EPCG.

Zajednička ponuda poslale su kompanije Škoda Praha a.s. i Škoda Praha Invest s.r.o iz Češke Republike, kao i grupa ponuđača iz Hrvatske: Institut IGH, Zarubezhenergoprojekt i CAU – “Centar za arhitektutu i urbanizam.

Ponude su poslale kompanije Steag Energy Services Gmbh i VPC Gmbh iz Njemačke. Grupa ponuđača: Institut za građevinarstvo doo Podgorica i Institut za istraživanja i projektovanja u privredi doo Beograd, poslala je, takođe, ponudu, kao i konzorcijum “Ekonerg – Nikcom –Esotech iz Hrvatske.

“Izvođenju radova na ekološkoj rekonstrukciji, vrijednoj 40 miliona eura, prethodi faza izrade Idejnog projekta koji će definisati najbolje potrebna tehnološka rješenja za ekološku rekonstrukciju Bloka I TE “Pljevlja”. Plan je da se poslije odabira kompanije i  izrade idejnog projekta, izvrši izbor izvođača i opreme koja će se instalirati u periodu od oko tri godine. Plan je da se projekat ekološke rekonstrukcije  završi do 2021, a  uključuje, izmedju ostalog, izgradnju sistema za odsumporavanje, denitrifikaciju, unaprjedjenje rada elektorfilterskog posrojenja, izgradnju sistema otpadnih voda i rekonstrukciju sistema transporta nus produkata sagorijevanja, kao i izgradnju  toplotne stanice kao dijela projekta toplifikacije Pljevalja”, saopšteno je iz EPCG.

Video
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
Savjeti