Crna Gora

Broj seoskih domaćinstava koje pružaju turističke usluge porastao 4 puta

Od prvog popisa, kada ih je bilo 65, broj registriranih seoskih domaćinstava (koja nude turističku ponudu) u Crnoj Gori porastao je četiri puta. 

 

Tadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma u svibnju 2019. godine objavilo je prvu statistiku, prema kojoj je u Crnoj Gori bilo registrirano 65 seoskih domaćinstava. Do kraja iste godine, nakon pojednostavljenja procedure registracije, evidentirano je još 21 domaćinstvo, ukupno 86.

Hrvatski

U Crnoj Gori pokazan sve veći interes za gradnju malih solarnih elektranaU Crnoj Gori postoji veliki interes za izgradnju malih solarnih elektrana na terenu. Do danas je samo jedan pušten u rad, ali zato gotovo stotinjak investitora još uvijek čeka dozvolu.  


Slike sa nekih drugih meridijana nedavno i na Čevu kod Cetinja. Ovo je prva mala solarna elektrana u Crnoj Gori izgrađena na kopnu, snage skoro 4,5 MW. Riječ je o pionirskom pothvatu crnogorske tvrtke Čevo Solar.

Hrvatski

Crna Gora se sprema zatražiti dio kolača Hidroelektrana na Trebišnjici

Crna gora nije sudjelovala u izgradnji sustava hidroelektrana na Trebišnjici, ali svoja prava traži jer je 18% površine današnjeg Bilećkog jezera u Crnoj Gori. 

 

Crna Gora će pokušati "valorizirati" dio akumulacije Bilečkog jezera, dijela hidroenergetskog sustava u kojemu Bosna i Hercegovina ima četiri hidroelektrane, obzirom kako se petina jezera nalazi na teritoriji Crne Gore.

Prethodnih desetljeća, brojni pokušaji Crne Gore s Bosnom i Hercegovinom dogovoriti što joj pripada od tog hidroenergetskog potencijala, bili su bezuspješni.

Hrvatski

Radisson Blu Hotel & Resort planira otvoriti prvi hotel u Crnoj Gori

Multinacionalna ugostiteljska grupa Radisson priopćila je da planira otvoriti Radisson Blu Hotel & Resort u Crnoj Gori, svoj prvi u toj balkanskoj zemlji, u četvrtom kvartalu ove godine.  


Hotel će se nalaziti u skijalištu Kolašin na sjeveru Crne Gore i imat će 188 soba, priopćeno je iz Radissona.

Hrvatski

Kotor očekuje više kruzera od Dubrovnika i Venecije

U Luku Kotor do kraja ove godine uplovit će 505 kruzera s preko 700.000 putnika, najavio je direktor Luke Ljubo Radović. Ukoliko se te najave i ostvare, Kotor će se pozicionirati kao stožer kruzing industrije Jadransko-Jonskog regije rekao je za Radio Crne Gore. 

 

Luka Kotor uspješno je završila prošlogodišnju kruzing sezonu. U nju su uplovila 434 broda za kružna putovanja.

Hrvatski

Konačno izravni platni promet BiH i Crne Gore

Tijekom studenoga, nakon 16 godina čekanja, trebao bi se uspostaviti izravni platni promet Crne Gore sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom i to posredstvom Universal capital banke (UCB). UCB je jedina banka koja je iskazala zanimanje za kliring sustav plaćanja (izravni platni promet) između tri države.

 

Uvođenje izravnog platnog prometa trebalo bi značiti kako će građani i gospodarstvo imati manje troškove jer su do sada morali uplaćivati novac preko korespodentskih banaka.

Hrvatski

Crna Gora postaje omiljena destinacija turskih investitora

 
Podaci pokazuju da je u Crnoj Gori registrovano 6.000 turskih kompanija, a najviše ih je u sektoru turizma, građevine i arhitekture.


Investitori kažu da naša zemlja ima mnoge prednosti u pogledu osnivanja preduzeća u poređenju s Turskom, poput blizine sa zemljama Evropske unije, relativno dobra saobraćajna povezanost kao i sama evropska perspektiva.

Prije tri godine Seda Ozjalćin-Medenica iz Turske preselila se u Crnu Goru, koja je, kaže, njen pravi dom. Ovdje je osnovala porodicu i biznis. Vodi baletsku školu koju pohađa stotinjak članova.

Hrvatski

Panoramske žičare postaju prepoznatljivo obilježje crnogorskog turizma

 

Dionica od Kotora do Lovćena je u uporabi, planira se nastavak do Cetinja, a i Herceg Novi kreće u realizaciju izgradnje svoje panoramske žičare.


U tijeku je izrada idejnog rješenja za panoramsku žičaru u Herceg Novom, od Sutorine do brda Žvinje, koju bi trebala graditi podgorička tvrtka Novi Volvox. Istovremenu teku aktivnosti na pripremi nastavka gradnje žičare od Kotora do Cetinja.

Hrvatski