MINIMALAC U RS
Poslodavci traže pravilnik o izračunavanju minimalca
Manager BiH 06 svibnja, 2024

Unija poslodavaca Republike Srpske tražit će od Ekonomsko-socijalnog vijeća RS tražiti pravilnik ili dokument o izračunavanju minimalne plaće. 


Iako su poslodavci tražili zakazivanje sjednice za 30. travnja kako bi se na njoj raspravljalo o društvenim i ekonomskim efektima povećanja visine iznosa najniže plaće u Republici Srpskoj, ona nije zakazana jer su predstavnici Saveza sindikata RS "ranije su isplanirali obaveze u vezi s Međunarodnim praznikom rada.

Poslodavci su predložili inicijativu za donošenje internog pravnog akta u vezi sa načinom izračuna najniže plaće u Republici Srpskoj.

 

PLAĆE U REGIJI
Zaradimo istu bruto, ali dobivamo znatno manju neto plaću nego u Srbiji

"Mislimo kako nakon svakog poteza treba nešto dobro analizirati, a imajući u vidu kako je završen prvi kvartal ove godine, to se treba i uraditi. Vidimo kako ima dosta teškoća u radu, pa želimo sjedsti sa socijalnim partnerima i vidjeti što se to može uraditi kako bi se to prevazišlo. Podsjećam kako su u siječnju predstavnici vlasti obećali pomoć za one grane gospodarstva koje su ugrožene zbog povećanja minimalca, ali to je ostalo samo na tim riječima. Očekivalo se kako će ovaj potez povući i rast ostalih plaća, međutim to se nije dogodilo. Došlo je do rasta plaća, ali ne u tolikom iznosu koliko je povećana minimalna plaća", istakao je Dejan Mijić, potpredsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske i član Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Prema njegovim riječima, podizanje minimalne plaće bez ikakvih pokazatelja i parametara nije dobro i to gospodarstvo ne može izdržati. Zato su i tražili donošenje dokumenta ili pravilnika i kako bi se temeljem njega utvrđivala minimalna plaća, i to u zadnjem kvartalu tekuće godine za narednu.

Manager.ba

 

Povezani članci

1

2

Video
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
Savjeti