RIJETKA ZABRANA
EU blokira Bookingu veliku akviziciju vrijednu 1,63 milijarde eura
Manager Svijet 04 rujna, 2023
Izvor fotografije:
Ilustracija Manager.ba

 

Europska unija blokirat će Bookingu 1,63 milijarde eura vrijednu kupnju švedske Etraveli grupe zbog zabrinutosti da bi akvizicija mogla naštetiti konkurenciji, objavio je Financial Times. Rezolutna zabrana rijetka je odluka takve vrste EU-a koja odobrava većinu sličnih poslova.

 

U studenom 2021. Booking, vlasnik platforme za najam smještaja Booking.com, objavio je namjeru kupnje Etraveli grupe, pod čijim kišobranom posluju Gotogate i Mytrip, a u vlasništvu je private equity grupe CVC.

Europski regulatori zabrinuti su kako će Bookingova akvizicija tvrtke koja se bavi samo letovima ojačati poziciju platforme i naštetiti suparnicima. Prošlog mjeseca kompanija je ponudila ustupke.

Tvrtka sa sjedištem u Amsterdamu putnicima koji rezerviraju let s Etravelijem predlaže opcije smještaja izvan postojeće ponude Bookinga u nadi kako će ublažiti strah kako će uz rezervaciju leta nuditi samo vlastite usluge hotela i apartmana, kazali su izvori.

Unatoč ustupcima, Europska komisija smatra kako će povezivanje s Etravelijem omogućiti platformi dodatnu prednost u hotelskom sektoru, a istovremeno joj omogućiti proširiti se i na druge usluge poput iznajmljivanja automobila i letova.

Nakon zatvorenog saslušanja ranije u Bruxellesu, Booking je pokazao istraživanje povjerenstva po kojemu je malo ljudi rezerviralo smještaj odmah nakon kupovine leta. No, stalna zabrinutost kako će transakcija otežati konkurenciji privlačenje novih klijenata izvjesno je ipak prevladala.

O mogućnosti blokade preuzimanja već debatiralo tijekom procesa ocjene akvizicije pri čemu je jedan od argumenata bio da u tom slučaju globalno prisutna platforma ne bi imala pravne lijekove.


Poslovni dnevnik / Manager.ba

 

Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti