STAMBENO PITANJE
Porezne olakšice za mlade pri kupovini stana
Manager.ba/N1 BiH 03 srpnja, 2018

Skupština Kantona Sarajevo na posljednjoj sjednici usvojila je Zakon o porezu na promet nekretnina i porezu na nasljeđe i poklone.

Za prvi stan, kupac starosti do 38 godina, neće morati da plati porez na 30 kvadrata stana. Ukoliko četvoročlana porodica kupuje stan od 80 kvadrata, na ime jednog supružnika bit će oslobođena poreza na 30 kvadrata, na ime drugog supružnika, i dvoje djece još po 15 kvadrata. U tom slučaju, ovoj porodici će ostati da plati porez na 5 kvadrata stana.

Porez iznosi 5 posto na vrijednost stana. Ovo je, poručuju iz Vlade KS, dio populacione politike.

"Imamo pojačan broj emigracija iz KS, imamo smanjen natalitet i treća stvar je da imamo pad sklopljenih brakova", pojašnjava Jasmin Halebić, Ministarstvo finansija KS.

Iz naše stranke su predlagali da svi do 40 godina života budu potpuno oslobođeni poreza.

"Kod nas mladi kasnije stupaju u brakove, kasnije sebi uspijevaju obezbjediti egzistenciju. Smatrali smo da ih ne treba ograničavati, već im omogućiti što veću pogodnost", kaže Mario Vukasović, poslanik Naše stranke u Skupštini KS.

"Ukoliko bi bilo oslobođeno u potpunosti poreza došli bismo do finansijskih šokova na budžetima", odgovara Halebić.

Boris Marić, agent za nekretnine ove sedmice je potpisao sedam kupoprodajnih ugovora.

"Četvoro njih je bilo te mlađe životne dobi", otkriva Marić.

Prodaje stanove čija je vrijednost u rasponu od 1.200 do 4.000 KM. Na 30 kvadrata, neko ko kupuje stan vrijednosti 4.000 KM po kvadratu bit će oslobođen 6.000 KM poreza, a neko ko kupuje onaj vrijedan 1.200 po kvadratu bit će oslobođen 1.800 KM.

"Ako mladi bračni par ili mladi kupuju nešto od 40 kvadrata na Dobrinji to ćete platiti nekih 70 hiljada, stan sa istim karakteristikama u centru grada košta preko 100 hiljada", ističe Marić.

Ministar finansija kantona Sarajevo ne smatra da će ovakav način oporezivanja ide na ruku bogatijim.

"Vrijedniji stanovi prilikom nasljeđivanja i prilikom poklanjanja su onda po istoj toj logici više oporezovan. Onda kad se gleda porezni sistem on jeste uravnotežen", tvrdi Halebić.

U praksi to znači da se Zakon o porezu na promet nekretnina i porezu na nasljeđe i poklone uvodi porez na poklon i naslijedstvo onima koji nisu iz tzv. prvog naslijednog reda, u slučaju naslijedstva od 8%, a poklona od 10%. Prvi naslijedni red čine supružnici i djeca.

Poreza na promet nekretninama od 5% oslobođeni su oni koji kupuju stan u novogradnji. Prvi kupci stanova plaćaju PDV od 17%, i on je uračunat u cijenu.

Na primjenu ovog zakona čekat će se šest mjeseci. Stupa na snagu 1. januara 2019. godine.

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu