Kanton Sarajevo

Masovno zapošljavanje, digitalizacija obrta i mikropoduzeća - Program nove Vlade KS

Kao prioritetne mjere su naveli: Hitno pristupanje izradi rebalansa budžeta u skladu s ekonomskim uvjetima izazvanim pandemijom bolesti COVID-19, s fokusom na racionalizaciju svih izdataka izuzev onih koji služe očuvanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta u privredi; Novi programi masovnog zapošljavanja u toku pandemijske krize s fokusom na reformirane programe, javne radove, zapošljavanje mladih i teže zapošljivih radnica i radnika.

 

Hrvatski

Ovo je lista privrednika KS koji su ispunili uvjete za isplatu plaće za 3. mjesec

Radi se o 3.019 privrednih subjekata, od kojih je njih 1.875 sa 12.412 radnika za travanj/april i 1.559 privrednih subjekata sa 10.939 radnika za svibanj/maj koji su prošli sve faze aplikacije, te će dobiti planirana sredstva.

 

Ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić jučer je rekao da su objavljene liste s privrednim subjektima koji su ostvarili pravo na mjesečnu isplatu plaća.

Hrvatski

KS: Raspisan poziv mladima za subvenciju kupovine stana

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS objavilo je jučer ujutro javni poziv koji  će ostati otvoren do 03. kolovoza/augusta 2020. godine.

 

Mladi u Kantonu Sarajevo, starosti od 18 do 35 godina, u slijedećih mjesec dana mogu podnijeti zahtjev za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS objavilo je jučer ujutro javni poziv koji  će ostati otvoren do 03. kolovoza/augusta 2020. godine.

Hrvatski

Krivić: Sve spremno za početak rada vrtića, odgajatelji negativni na koronavirus

Svi objekti privatnih i javnih predškolskih ustanova su dezinficirani prije početka rada, a odgajatelji testirani na koronavirus.

 

Vrtići u Kantonu Sarajevu danas počinju s radom. Objavio je to na svom FB profilu Anis Krivić, ministar za obrazovanja, nauku i mlade u KS.

Svi objekti privatnih i javnih predškolskih ustanova su dezinficirani prije početka rada, a odgajatelji testirani na koronavirus.

Hrvatski

Pogledajte kako će nova Vlada KS potrošiti skoro milijardu iz budžeta

Na sjednici koja će biti održana u srijedu, treba usvojiti budžet kako bi se nastavilo normalno funkcioniranje i financiranje potreba u Kantonu Sarajevo.

 

Novi saziv Vlade Kantona Sarajevo zakazao je za 11. ožujka/marta, sjednicu na kojoj će zastupnici u Skupštini KS raspravljati o Prijedlogu budžeta za 2020. godinu koji iznosi 989.264.434 KM.

Podsjetimo, zastupnici Skupštine KS donijeli su krajem januara ove godine Odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca ove godine.

Hrvatski

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo: Za nove poticajne mjere 960.000 KM

Javna ustanova “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ za nove poticajne mjere izdvojila je novčana sredstva u visini od 960.000 KM. Direktor Službe za zapošljavanje KS Nermin Pećanac danas je na konferenciji za novinare kazao da se radi se o tri projekta, odnosno programa.

Jedan se već realizira u suradnji sa UNDP-om, a odnosi se na sufinanciranje razvoja poduzetništva i podršku pokretanju novih startup firmi. Služba za zapošljavanje je izdvojila 396.000 KM, a planirano je da bude obuhvaćeno 55 nezaposlenih osoba.     

Hrvatski

Imena aplikanata kojima je Turistička zajednica KS podijelila pola milijuna KM

Turistička zajednica Kantona Sarajevo donijela je odluku o o odabiru korisnika za dodjelu bespovratnih novčanih sredstava na osnovu provedenog Javnog poziva 4/2019 za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti značajnih za razvoj i promociju turizma u Kantonu Sarajevo.

Hrvatski

Milijun KM za mlade poduzetnike Kantona Sarajevo

Protokol o suradnji između Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) potpisan je u srijedu s ciljem kreiranja novih radnih mjesta kroz realizaciju programa „Razvoj poduzetništva i podrška pokretanju novih startup kompanija na području Kantona Sarajevo“.

Za realizaciju ovog projekta Ministarstvo privrede izdvaja 850.000 konvertibilnih maraka a, UNDP 150.000 KM, što je ukupno milijun KM za razvoj poduzetništva mladih.

Hrvatski

Porezne olakšice za mlade pri kupovini stana

Skupština Kantona Sarajevo na posljednjoj sjednici usvojila je Zakon o porezu na promet nekretnina i porezu na nasljeđe i poklone.

Za prvi stan, kupac starosti do 38 godina, neće morati da plati porez na 30 kvadrata stana. Ukoliko četvoročlana porodica kupuje stan od 80 kvadrata, na ime jednog supružnika bit će oslobođena poreza na 30 kvadrata, na ime drugog supružnika, i dvoje djece još po 15 kvadrata. U tom slučaju, ovoj porodici će ostati da plati porez na 5 kvadrata stana.

Hrvatski

Primjer uspješne saradnje akademske zajednice i Federalnog ministarstva okoliša i turizma

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo potpisala je danas s prodekanom Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Senadom Odžakom ugovor za realizaciju projekta „Inventarizacija i geografska interpretacija invazivnih vrsta u Federaciji BiH“, koji grant sredstvima finansira ovo ministarstvo okoliša i turizma.

Ovaj fakultet, nakon okončane procedure javnog tendera, odabran je kao najpovoljniji ponuđač, a ukupna vrijednost projekta je 82.397,50 KM.

Hrvatski