Kanton Sarajevo

Imena aplikanata kojima je Turistička zajednica KS podijelila pola milijuna KM

Turistička zajednica Kantona Sarajevo donijela je odluku o o odabiru korisnika za dodjelu bespovratnih novčanih sredstava na osnovu provedenog Javnog poziva 4/2019 za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti značajnih za razvoj i promociju turizma u Kantonu Sarajevo.

Hrvatski

Milijun KM za mlade poduzetnike Kantona Sarajevo

Protokol o suradnji između Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) potpisan je u srijedu s ciljem kreiranja novih radnih mjesta kroz realizaciju programa „Razvoj poduzetništva i podrška pokretanju novih startup kompanija na području Kantona Sarajevo“.

Za realizaciju ovog projekta Ministarstvo privrede izdvaja 850.000 konvertibilnih maraka a, UNDP 150.000 KM, što je ukupno milijun KM za razvoj poduzetništva mladih.

Hrvatski

Porezne olakšice za mlade pri kupovini stana

Skupština Kantona Sarajevo na posljednjoj sjednici usvojila je Zakon o porezu na promet nekretnina i porezu na nasljeđe i poklone.

Za prvi stan, kupac starosti do 38 godina, neće morati da plati porez na 30 kvadrata stana. Ukoliko četvoročlana porodica kupuje stan od 80 kvadrata, na ime jednog supružnika bit će oslobođena poreza na 30 kvadrata, na ime drugog supružnika, i dvoje djece još po 15 kvadrata. U tom slučaju, ovoj porodici će ostati da plati porez na 5 kvadrata stana.

Hrvatski

Primjer uspješne saradnje akademske zajednice i Federalnog ministarstva okoliša i turizma

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo potpisala je danas s prodekanom Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Senadom Odžakom ugovor za realizaciju projekta „Inventarizacija i geografska interpretacija invazivnih vrsta u Federaciji BiH“, koji grant sredstvima finansira ovo ministarstvo okoliša i turizma.

Ovaj fakultet, nakon okončane procedure javnog tendera, odabran je kao najpovoljniji ponuđač, a ukupna vrijednost projekta je 82.397,50 KM.

Hrvatski

Posao na javnim radovima za 386 osoba

JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” pristupila je potpisivanju ugovora sa poslodavcima po Programu javnih radova, nakon usvajanja prijedloga liste poslodavaca – aplikanata koji ispunjavaju uvjete za učešće Vlade Kantona Sarajevo.

Na raspisani javni poziv prijavilo se 25 poslodavaca koji su kroz svoje projekte iskazali potrebu za angažovanjem 555 osoba.

Hrvatski

Zaključci analize: Za jačanje privrede neophodno unaprijediti srednje stručno obrazovanje

Prezentacijom nacrta Analize sistema srednjeg stručnog obrazovanja i obuke u Kantonu Sarajevo, danas je i zvanično predstavljen projekat Unaprijeđenje srednjeg stručnog obrazovanja u ovom kantonu. Prvom fazom aktivnosti utvrđena je potreba revidiranja nastavnih planova i programa za pet najtraženijih zanimanja: stolar, kuhar, krojač, varilac i elektrotehničar računara i informatike.

Hrvatski