porezi

Ako ne platite porez do kraja godine, kazne su do 100 tisuća KM

Za neplaćanje poreza na dobit kazna je do 100.000 maraka, za nepodnošenje poreznih prijava do 100.000 i za neplaćanje doprinosa do 5.000 maraka, uz plaćanja kamate po stopi od 0,04 posto dnevno, odnosno na godišnjem nivou 14,6 posto

 

Porezna uprava FBiH uputila je upozorenje poreznim obveznicima da izmire obaveze do kraja 2019. godine i tako izbjegnu visoke kazne. Svi porezni obveznici trebaju do 31. prosinca/decembra 2019. godine podnijeti porezne prijave i platite porezne obaveze, u skladu sa zakonom.

Hrvatski

Što uistinu uništava ekonomiju u Hrvatskoj, ali i u BiH?

Ako čitate naslove u medijima, pomislit ćete kako se Hrvatskoj bliži kraj, piše Mark Thomas za Dubrovnik Times u tekstu koji prenosimo.

”Mladi ljudi masovno odlaze iz zemlje, što rezultira golemim nedostatkom radne snage u jedinom sektoru koji uspijeva – turizmu. Naravno, za ovu tragičnu situaciju svatko krivi svakoga.

 

Svaljivati krivnju na poduzetnike posve je promašeno

 

Jedan od argumenata koji se stalno pojavljuju glasi: Da su radnici više plaćeni, ne bi napuštali zemlju.

Hrvatski

Izračunajte oporezivanje svoje plaće

Federalno ministarstvo financija objavilo je kalkulator plaća prema važećim i predloženim zakonima, čime se radnicima, na osnovu unosa iznosa neto plaće, toplog obroka i prijevoza, omogućava uvid u razlike između trenutnog i predloženog načina oporezivanja.

Kalkulator pokazuje da će od predloženih mjera najveću korist imati oni koji zakone predlažu, dok će radnici i dalje ovisiti o “volji” poslodavaca.

Hrvatski

Izračunajte oporezivanje svoje plaće

Federalno ministarstvo finansija objavilo je kalkulator plaća prema važećim i predloženim zakonima, čime se radnicima, na osnovu unosa iznosa neto plaće, toplog obroka i prevoza, omogućava uvid u razlike između trenutnog i predloženog načina oporezivanja.

Kalkulator pokazuje da će od predloženih mjera najveću korist imati oni koji zakone predlažu, dok će radnici i dalje ovisiti o “volji” poslodavaca.

Hrvatski

Porezne olakšice za mlade pri kupovini stana

Skupština Kantona Sarajevo na posljednjoj sjednici usvojila je Zakon o porezu na promet nekretnina i porezu na nasljeđe i poklone.

Za prvi stan, kupac starosti do 38 godina, neće morati da plati porez na 30 kvadrata stana. Ukoliko četvoročlana porodica kupuje stan od 80 kvadrata, na ime jednog supružnika bit će oslobođena poreza na 30 kvadrata, na ime drugog supružnika, i dvoje djece još po 15 kvadrata. U tom slučaju, ovoj porodici će ostati da plati porez na 5 kvadrata stana.

Hrvatski

Uprava za indirektno oporezivanje uvela novi portal e-Porezi

Uprava za indirektno oporezivanje danas je pustila u funkciju novi portal E-POREZI putem kojeg će poreski obveznici moći elektronski komunicirati sa UIO, saopšteno je iz ove institucije.

Svi poreski obveznici koji su se registrovali kod nadležnog regionalnog centra UIO za korištenje elektronskih usluga, danas su putem elektronske pošte dobili predpristupne parametre za prvi ulazak na novi elektronski portal E-POREZI.

Portal je dostupan za poreske obveznike na adresi https://e-porezi.uino.gov.ba:4443/

Hrvatski

Previše je nameta i poreza koje poslodavci plaćaju

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark izrazio je nadu da će predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini uzeti u obzir pitanje oko kojeg se svi politički lideri slažu, a to je napredak na evropskom putu.

Kako je rekao u razgovoru za Fenu, imajući u vidu da je članstvo u EU jedno od strateških ciljeva BiH te da većina građana BiH to i želi, onda napredak na evropskom putu i treba biti jedna od ključnih tema predizborne kampanje.

Hrvatski