NATJEČAJ
20 gradova ušlo u uži izbor za 5 mlrd. dolara vrijednu investiciju
Manager.ba/Poslovni.hr Svijet 19 siječnja, 2018

Takve brojke donijele bi ekonomski uzlet svakom gradu, pa ne treba čuditi što se na natječaj javilo 238 gradova.

Porezne olakšice vrijedne milijarde dolara te mogućnost da prvi čovjek Amazona Jeff Bezos bude doživotni gradonačelnik potpuno novog grada samo su neke od ponuda koje su američki gradovi poslali internetskom trgovcu Amazonu. 

Ta je kompanija objavila uži izbor od 20 gradova i država u kojima bi nakon Seattlea mogla sagraditi svoje drugo sjedište, HQ 2 kako su ga nazvali. Amazon je već ranije najavio da je ta investicija vrijedna pet milijardi dolara te donosi 50.000 novih radnih mjesta. Takve brojke donijele bi ekonomski uzlet svakom gradu, pa ne treba čuditi što se na natječaj javilo 238 gradova i saveznih država, piše Reuters.

Koliko su lokalne vlasti željne Amazonove investicije dovoljno govori podatak da je, primjerice savezna država New Jersey ponudila porezne olakšice od sedam milijardi dolara ako kompanija odabere Newark. Još je maštovitija ponuda gradskih otaca Atlante. U predgrađu Stonecrestu poklanjaju zemljište veličine 140 nogometnih igrališta za izgradnju potpuno novog grada Amazona gdje bi Jeff Bezos bio doživotni gradonačelnik.

U uži krug ušao je i jedan kanadski predstavnik, Toronto. Analitičari stoga smatraju da bi mogućnost Amazonove investicije u Kanadi mogla dodatno zaoštriti već zategnute odnose kompanije i Jeffa Bezosa s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. 

Povezani članci

1

2

Video
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Centar za bolesti kralježnice - PLDD i kirurgija perifernih živaca
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Dječja ortopedija – iskustvo pacijenta
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustva pacijenata