SABINA VINKOVIĆ
Mlada Mostarka osvojila prvu nagradu Europskog društva za humanu genetiku
Manager.ba/Mostarski.ba BiH 30 srpnja, 2018
unsplash.com
Izvor fotografije:
unsplash.com

19-godišnja Sabina Vinković, Mostarka je koja je upravo završila Gimnaziju Mostar i uspješno se upisala na Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Sabina je dobitnica prve nagradu Europskog društva za humanu genetiku (ESHG), sa sjedištem u Beču, za godišnji rad o temi koja se ticala genetike u sportu.

Iako ima svega 19 godina, mlada Sabina je već duboko zagazila u vode genetike, koja se smatra naukom budućnosti i od koje se u skorije vrijeme očekuju krupni iskoraci u borbi sa do sada neizlječivim bolestima, ali i u sveukupnom poboljšanju kvaliteta ljudskog života.

“Oduvijek me je privlačilo nepoznato i najprije sam htjela upisati medicinu, ali sam shvatila da taj rutinski posao ipak nije za mene.

Više sam se vidjela u laboratoriji kako istražujem, kako pronalazim lijekove za tumore, do sada neizlječive bolesti…”, priča Sabina.

Treba napomenuti da njoj medicina nije ništa strano, jer je kćerka uglednih mostarskih ljekara dr. Edija Vinkovića i dr. Lamije Duranović-Vinković.

 

Genetika – nauka budućnosti, ali i nauka o prošlosti

 

 

“Ja vidim genetiku kao putovanje kroz vrijeme. Zato što svi geni, koji nas čine sada su putovali preko svih naših predaka do nas”, govori 19-godišnjakinja, koja kaže da redovno čita časopise ‘Nature’ i ‘The Scientist’, te o svojoj omiljenoj nauci uči i na svjetskoj kompjuterskoj mreži – internetu, koji je neiscrpna biblioteka znanja za one koji ga tako žele i koristiti.

Sabina podsjeća i kako je genetika u medicini važna iz razloga što je svaka osoba jedinka sama za sebe.

“Potpuno isti lijek ne možemo koristiti za potpuno dvije različite osobe, zato što ne djeluje jednako”, naglašava Sabina.

Do prve nagrade iz Beča, ipak, prešla je popriličan put, koji je zahtijevao dosta učenja, rada na sticanju novih znanja i to u izuzetno zahtjevnoj oblasti.

Sabina se posebno zahvaljuje profesorici Lejli Kapur Pojskić sa Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju iz Sarajeva, koja je uvela dublje u genetiku i pokazala joj kako se piše naučno-istraživački rad.

“Zahvaljujući njoj, ja sam provela anketu među srednjoškolcima Mostara, u tri srednje škole, Gimnaziji Mostar, na oba plana i programa, Srednjoj medicinskoj školi Mostar, te Srednjoj medicinskoj školi Sestara Milosrdnica.

Taj rad, tu analizu ankete, sam predstavila u svom prvom originalnom naučno-istraživačkom radu, koji je objavljen u trećem broju časopisa ‘Genetics And Application’, pri Institutu za genetički inženjering i biotehnologiju”, prisjeća se Sabina.

A do već spomenutog natjecanja u Beču je došla zahvaljujući obavijesti koja je došla na adresu Gimnazije Mostar od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a.

“Prijavila sam se jedina iz razreda, jedina iz generacije, napisala rad i poslala ga i za mjesec i po dana je došlo iznenađenje, dobila sam ovo počasno priznanje”, govori Sabina.

 Podsjeća i da je samo godinu ranije od ESHG-a iz Beča dobila također priznanje u vidu počasnog spominjanja na prošlogodišnjem natjecanju.

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo