SAVJETI
Što je to brending i kako ti može pomoći u proboju na tržištu?
Manager.ba/pisalica.com 24 svibnja, 2019
Izvor fotografije:
pisalica.com

Znaš kako kažu, džabe ti i najbolji proizvod ili usluga na svijetu, ako nitko za njega nije čuo.

A negdje treba početi. S promocijom, je l’.

Imaš tu ideju, razradiš proizvod ili uslugu, otvoriš obrt ili možda tvrtku i baciš se u more prepuno riba sličnih sebi. I onda tu nastupa brending.

Pomaže ti da se izdvojiš iz jata riba kao jedna posebna, najbolja i najljepša riba.

Možda imaš zlatne ljuskice, možda brzo plivaš, možda si puno veća ili puno manja od drugih pa te se prepoznaje po tome.

Čak i nije toliko važno po čemu si posebna, ali je jako važno da te drugi primijete.

Kako to postići?

E, to je stvar brendinga.

 

kako-biti-drugaciji

Što je to brending

Brending, branding, brendiranje… Postoji više izraza za ovu tuđicu koja znači

postupak stvaranja imena, simbola ili dizajna koji jednoznačno identificira proizvod, stvara slike o proizvodu u svijesti potrošača te skrb o održavanju stvorenoga imidža proizvoda.

Koliko je važan brending možemo vidjeti ako malo istražimo prošlost.

Već su Kinezi, Grci i Rimljani „brendirali“ svoje porculane i keramiku, a kasnije su to radili i stočari kako bi se na sajmovima izdvojili najboljom govedinom.

brendiranje-povijest

Konačno, cilj brendinga je u svijesti potrošača kreirati percepciju da na tržištu ne postoji niti jedan proizvod kao tvoj proizvod. Dobar brending je onaj koji tvoj proizvod ili uslugu prikazuje kao jedinstvenu, potpuno novu i posebnu.

Ali, kako to postići kada je topla voda već izmišljena?

Pa zapravo vrlo lako.

Ti ne trebaš izmisliti toplu vodu već je prezentirati svojim kupcima na drugačiji, ako baš hoćeš, kreativniji i pametniji način, te im stalno jasno isticati vrijednosti koje će dobiti kupe li tvoj proizvod ili uslugu.

Upravljanje robnom markom

Sad kad imaš nekakvu okvirnu sliku o brendingu, hajdemo je malo proširiti pojmom upravljanja robnom markom.

Vjerojatno su ti poznata ona mala slova, najčešće „TM“ i „R“, koja se nalaze uz sam logotip. Riječ je zapravo o zakonskoj oznaci koja upućuje na to da vlasnik ima isključivo pravo uporabe marke ili njezina dijela.

Drugim riječima, ako imaš odličan brend i dobro od njega zarađuješ, pobrini se da isti zaštitiš kako ti netko ne bi ukrao naziv ili logotip.

Jer, bez zaštite se ne računa.

trademark-post

 

Vrijednost marke na tržištu i pozicioniranje

No, sve robne marke istu vrijednost.

Naime, vrijednost New Yorker trgovine ili Zare ovisi o svijesti potrošača i prepoznavanju marke na tržištu. Jedan od često korištenih načina kako izmjeriti vrijednost marke je sljedeća: tržišna vrijednost marki veća je ako je veća stopa ponavljanja (Longan, Moran).

Osim toga koliko često će kupac odlučiti ponoviti kupnju kod tebe, tu su i drugi pokazatelji vrijednosti brenda:

  1. udio na tržištu
  2. prihodi i profiti
  3. stopa povrata na uložena sredstva
  4. razlike u cijeni u odnosu na glavne konkurente.

Ono što je tu zanimljivo jeste da na neke stvari možeš već utjecati na samom početku, kada si svježe meso na tržištu.

Naime, prije nego je Zara postala Zara, marketinški stručnjaci su unaprijed istražili tržište i pozicionirali Zaru u kupovni stalež u koji su željeli.

Hajdemo naći neki specifičniji primjer.

Ako prodaješ ručno izrađene satove švicarske kvalitete i s obzirom na potrebno vrijeme i skupe komade možeš ih izraditi samo 50 godišnje, onda to znači da će tvoji proizvodi biti skupi, zar ne?

Dakle, ti već unaprijed možeš pretpostaviti da građanin prosječne plaće neće imati budžeta da kupi tvoj ručni sat, ali znaš da će bogataši / kolekcionari satova biti oduševljeni tvojom kolekcijom i neće se lišiti izdvojiti i ponešto deblji bunt novčanica.

Logično, prije dolaska na tržište, napravit ćeš vizitke, web stranicu, letke i sve ostale potrebne materijale, ali u nekom luksuznijem tonu koji će primamiti taj viši stalež. One koji mogu platiti. Oglašavat ćeš se u časopisima koji su specijalizirani za skupe satove, možda charter ili golf, jer su to recimo časopisi kakve čita takva populacija.

A da bi ovaj postupak koji sam sada opisala tekao u najboljem mogućem redu, ti MORAŠ jako dobro poznavati svoju ciljanu skupinu.

I vjeruj mi, iako misliš da je dobro poznaješ, često to ipak nije točno.

A kako to znam? Znam jer vidim u svakodnevnoj komunikaciji s našim klijentima koji kažu „mislili smo“, a statistike zapravo pričaju nešto sasvim drugo.

Danas se ipak neću baviti time kako upoznati svoju ciljanu skupinu jer smo o tome već jednom bili pisali na našem blogu, ali ću ti svakako još malo pomoći da shvatiš kako se možeš izdvojiti od konkurencije.

 

tiskani-materijali-brending

Kvalitetan brending je put do uspjeha

Prije nego li uopće stupiš na pozornicu poduzetničke scene, savjetujem ti da se jako, ali baš jako dobro pripremiš. To znači sljedeće.

Pomno razradi svoj logotip

Logotip predstavlja tvoju tvrtku na svim mogućim i nemogućim materijalima. Pazi da bude u skladu s uslugama i proizvodima koje nudiš, da sve osobe mogu u sekundi ili dvije shvatiti o kakvom bi se to brendu moglo raditi. Također pazi i na odabir boje jer svaka boja priča drugačiju priču. Dokazali su stručnjaci 

Tiskani i digitalni materijali

Jednom kad riješiš logotip, onda ga treba uvrstiti na web, na vizitku, na letak, proizvod ili banner (pingvin). Pri izradi svih tih materijala trebaš se voditi istim odabirom fonta i boja jer sve treba biti jedna skladna cjelina.

Digitalni oglasi

Tvoji tiskani i digitalni materijali su odraz tvoje tvrtke. Ako je tvoja boja plava kao što je kod naše Pisalice, onda tu sigurnost, povjerenje i snagu komuniciraj i kroz tekst i fotografije koje objavljuješ na društvenim mrežama ili Facebook oglasima / Google Adsima.

Istražuj, istražuj, istražuj

Već sam spomenula koliko je važno poznavati svoju ciljanu publiku. Osim toga, važno je i odlično poznavati konkurenciju. Jedino tako možeš pokupiti dobre prakse koje radi konkurencija, ali se i izdvojiti od svih njih još boljim sadržajem i općenito vrijednostima za svoje kupce.

Izradi akcijski plan

I opet, džabe ti sve to ako nemaš postavljene konkretne (mjerljive) ciljeve koje želiš ostvariti i ako iste ne mjeriš u nekakvim alatima.

 

akcijski-plan-primjer

 

Tu je najpoznatiji Google Analytics, no nije dovoljan sam po sebi. Savjetujem ti da uz sve alate ipak napraviš još i poneku svoju tabelu u kojoj ćeš imati jasno naznačene aktivnosti i svrhu svake od njih.

Primjera radi izradila sam ovu tabelu u nastavku.

Kad dođeš do kraja, počni ispočetka

Lijepo je znati tko je tvoja ciljana publika i lijepo je vidjeti kako prodaja napreduje. Savjetujem ti da ipak i dalje „ispituješ teren“ po pitanju ciljane publike jer godine idu, sraz generacija je sve veći, društvo se mijenja.

Ciljana skupina koja je bila tvoja i obožavala te prije 10 godina, do danas je vrlo vjerojatno izgubila interes. Ili, ako ništa drugo, upoznala se s nekim novim kanalima za promociju, a ti moraš biti u trendu da sve to možeš pratiti.

Kao što vidiš, savjeta ima more.

Tagovi:
Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti