ARHITEKTURA I DIZAJN
5 načela za kreiranje savršenog kancelarijskog prostora
manager.ba/gradnja.rs Lifestyle 27 studenog, 2020
Izvor fotografije:
gradnja.rs

Ako želite da vaši zaposleni budu zadovoljni, osigurajte im ugodno mjesto za rad ali i za pauzu.  

 

Ulaganje u opremanje kancelarijskog prostora je skupa investicija, ali je ne treba promatrati kao fiksni trošak već kao nešto što donosi i određene benefite. Svjedoci smo da kompanije sve teže pronalaze odgovarajuće ljude za potrebne pozicije, a istraživanja pokazuju da je kod čak 75% ispitanika, jedan od presudnih faktora pri izboru kompanije u kojoj će raditi, bio interijer firme. Dvadesetpetogodišnje iskustvo kompanije NowyStyl u opremanju kancelarijskih prostora u cijelom svijetu, pokazalo je da zaposleni najviše primjedbi imaju na sljedeće stvari.

1. Prostor za objedovanje

Male, mračne prostorije s jednim stolom za objedovanje problem je kod 33,5% ispitanika. Kao rezultat toga, mnogi zaposleni jedu za svojim radnim stolom. S obzirom na to da je ishrana naša osnovna potreba kao i da provodimo minimum 8 sati na poslu, ne možemo ignorirati činjenicu da glad utiče na produktivnost zaposlenih. Iz tog razloga, pogotovu kod velikih kompanija, kantine bi trebalo biti mjesta gdje zaposleni mogu napuniti baterije, odmoriti se, objedovati sa zaposlenima iz drugih sektora i tako poboljšati međusobnu komunikaciju

RJEŠENJA:

Za male kompanije, zaposleni bi trebalo da imaju mesto gdje mogu podgrijati hranu. Sto ili nekoliko stolova gdje bi zajedno mogli da objeduju, treba da zauzme centralno mjesto u prostoriji. Dnevna svjetlost je također značajna, a za velike kompanije koje nemaju problema s prostorom i financijskim resursima, kantina je najbolje rješenje. Imati kantinu ili prostor za ishranu, s odličnom atmosferom, ne samo da će osigurati opuštajuće okruženje za vaše zaposlene, već će doprinijeti i njihovoj produktivnosti.

 

2. Akustika

Koliko puta niste bili fokusirani na posao zbog buke? Znate li da čak 85% zaposlenih koji rade u open-space prostorima se žali za veliku buku. Međutim, rješenja postoje.

RJEŠENJA:

Osnovno rješenje je korištenje akustičnih panela za odvajanje radnih mjesta, uključujući mjesta za telefonske razgovore. Pregradni akustični paneli kod radnih stanica, postali su praktično obavezni, a štampači, koji također prave buku, mogu biti smješteni na mjesta sa tapeciranim pregradama. Veoma je važno odvojiti zone za brze sastanke, za 2 do 4 ljudi, što znatno doprinosi smanjenju buke u otvorenim prostorima.

Međutim, veoma je dobro kada se spoji lijepo i korisno, odnosno kada se primjene akustični paneli na zidovima u salama za sastanke koji su u raznim bojama što će doprinijeti ne samo dobrom izgledu sala za sastanke i smanjenju vibracija između prostorija, već će se i zaposleni bolje osjećati u lijepom interijeru.

 

3. Osvjetljenje

Zaposleni, koji uglavnom rade na računarima, često se žale na refleksiju svjetlosti na ekranima. Zato, čak i kada je sunčano napolju, često rade sa spuštenim roletnama, u polu-mraku. Zamislite da cio dan provedete bez prirodne dnevne svjetlosti? Iako su žalbe na buku mnogo češće, ispostavilo se da prirodna svjetlost ima mnogo veći utjecaj na produktivnost.

RJEŠENJE:

Pri planiranju kancelarijskog prostora, važan faktor jeste procjena rasta firme i broja zaposlenih, kako bi i svim novopridošlim ljudima u firmi moglo odmah biti osigurano mesto za rad. Imajući to na umu, radne stanice ne bi trebalo da budu udaljene više od 6 do 8 metara od prozora. Također, prostorije bez prozora bi trebalo koristiti za zone gdje zaposleni ne provode puno vremena

 

4. Zrak u kancelarijama

Neprijatnosti vezane za zagušljivost i nedovoljan protok zraka su zapažene kod 27,9% anketiranih. Ovdje možemo dodati i subjektivne osjećaje hladnoće/toplote kod svakog pojedinca. Ove godine, u vrijeme koronavirusa, poseban akcenat je stavljen i na osobni prostor svakog pojedinca, tj. fizičku distancu između zaposlenih.

RJEŠENJA:

Što se tiče svježeg zraka, biljke su najprije prvi izbor u kancelarijama. Osim što doprinose izgledu kancelarijskih prostorija, apsorbiraju i neutraliziraju neprijatne mirise i proizvode kisik. Tehnički gledano, ulaganje u dobre ventilacijske sisteme se uvijek višestruko isplati. Ipak, treba jako voditi računa da pri određivanju rasporeda radnih mjesta, da zrak iz klimatskih uređaja ne ide direktno u zaposlene.

 

5. Prostor za sastanke

Većina firmi, pri planiranju prostorija a u zavisnosti od veličine prostora, uvijek ostavlja i bar jednu salu za sastanke. Ali što se dešava u slučaju čestih, tzv. brzih sastanaka s 2-4 sudionika? Hoće li uvijek velika konferencijska sala biti zauzeta? Nekada su sastanci u firmama bili planirani unaprijed i trajali mnogo duže. Danas su mnogo češći spontani “brzi” dogovori, koji uključuju dvije do četiri osobe. Nažalost, mnogo firmi nema predviđena mjesta za ovakvu vrstu dogovora.

RJEŠENJE:

Broj mjesta za sastanke treba biti prilagođen potrebama firme. Samom planiranju bi pomoglo i definiranje karaktera sastanka – vremensko trajanje, broj sudionika i omiljena mjesta. Uvijek je od pomoći ako su ova mjesta smještena blizu radnih stanica – ili kao veza između dva sektora.

 

Ljudi, mjesto i proces

Kancelarijski prostor nije samo zgrada. To je kombinacija tri važne stvari – ljudi, mjesto i proces. Sve tri moraju biti uzete u obzir pri dizajniranju dobrog interijera. Funkcionalni prostor i pravi proizvodi će pomoći zaposlenima da sve obaveze obavljaju mnogo produktivnije i istovremeno biti podrška svim poslovnim procesima u jednoj kompaniji.

O Autoru
manager.ba/gradnja.rs