ZANIMLJIVOSTI
VIDEO: Devet kuća na jugu Švicarske za 1.5 KM
Manager.ba/novac.jutarnji.hr Svijet 21 srpnja, 2019
Izvor fotografije:
novac.jutarnji.hr

Lokalne vlasti najjužnijeg švicarskog kantona Ticino na prodaju daju kuće za nižu cijenu od šalice kave, odnosno jedan franak (oko 1.5 KM).

Zbog sve veće imigracije stanovništva u urbane sredine, vlasti malog pitoresknog sela Monti Sciag blizu talijanske granice ovom odlukom žele svoje naselje spasiti od izumiranja.

Na raspolaganju je devet ruševnih kuća od kamena, koje su kupci nakon zaključenja ugovora dužni renovirati po svim tamošnjim propisima.

Kuće se nalaze u planiskom području s pogledom na jezero Maggiore, a imaju dostupne vodovodne instalacije, što značajno olakšava preuređenje, piše The Independent.

Da Švicarci svim silama žele spasiti svoja mala i zaboravljena naselja pokazuje i primjer iz sela Albinena gdje su tamošnje vlasti mladim obiteljima nudile 15.000 franaka (oko 25.000 KM) za preseljenje.

 

Ovi švicarski primjeri samo su jedni u nizu akcija koje lokalne vlasti napuštenih sredina provode kako bi svoja sela i gradove spasili od izumiranja.

Na sličan način već su ljude mamile lokalne vlasti na Siciliji, na grčkim otocima i u Španjolskoj.

 

No, čini se kako ni nama takav način privlačenja novog stanovništva nije stran.

Naime, Općina Vrbovsko u Gorskom kotaru, u Hrvatskoj planira osigurati od 50.000 do 100.000 kuna za sve one koji se žele preseliti u ovaj planinski kraj i s tim novcem potom obnoviti napuštene kuće.

 

Tagovi:
Povezani članci

1

2