"UZDAJ SE U SE I U SVOJE KLJUSE"
Podravka gradi novu tvornicu za preradu rajčice
Manager Regija 21 rujna, 2023

 

S obzirom na sve veće nesigurnosti zbog klimatskih promjena s kojima se suočavaju poljoprivrednici, Dalić najavljuje intenzivnije pregovore s kooperantima od jeseni kako bi se povećali prinosi.

 

– Poljoprivreda, a posebno uzgoj povrća, igra ključnu ulogu u svim budućim planovima i strategijama Podravke. Ova industrija će dobiti još veći značaj u godinama koje dolaze. Postojala su vremena kada joj nije bilo posvećeno dovoljno pažnje, a fokus je bio više na uvozu. Međutim, uvjerenje da će najbolje i najisplativije sirovine biti dostupne na tržištu je napustilo dvije osnovne pretpostavke – viša sila je dokazala da brz i jednostavan uvoz poljoprivrednih proizvoda više nije jamstvo, što je svima postalo jasno tijekom pandemije COVID-19.

Drugi razlog za ovaj promijenjeni pristup Podravke prema poljoprivredi leži u našim ambicioznim poslovnim odlukama i planovima. Naši poslovni ciljevi zahtijevaju visokokvalitetne i dostupne sirovine, po mogućstvu iz blizine, jer jedino kroz kontrolu i osiguravanje opskrbe možemo očekivati rast proizvodnje naših gotovih proizvoda – rekla je Martina Dalić, članica uprave Podravke, tijekom susreta s proizvođačima i kooperantima u Koprivnici, piše Večernji list.

No, ova računica, kako je naglasila, nije sasvim jednostavna, s obzirom na činjenicu da se i klimatske promjene miješaju u igru. Stoga se uprava odlučila povesti starim izrekom “uzdaj se u se i u svoje kljuse” i sada se puno više oslanja na vlastite resurse u proizvodnji. U posljednje dvije godine, Podravka je znatno investirala u navodnjavanje svojih površina, što potvrđuje ozbiljnost njihove namjere da surađuju sa svojim kooperantima, koje vide kao pouzdane partnere s kojima mogu planirati buduću proizvodnju, dijeliti savjete, sadnice i ostale resurse. Posebna pozornost se posvećuje povećanju proizvodnje rajčice u suradnji s kooperantima, kao i proizvodnji paprike.

U skladu s tim, trenutno se gradi nova tvornica za preradu rajčice u Kalniku pokraj Varaždina, koja će vrijediti između 15 i 17 milijuna eura. Planira se da će tvornica biti završena iduće proljeće, kad će početi pokusna proizvodnja rajčice. Očekuje se da će ta tvornica preraditi 3-4 puta više rajčice nego što se dosad proizvodilo u Istri, gdje će i dalje biti prisutna suradnja s kooperantima. Također, Podravka planira jačati proizvodnju na kontinentu, što je već započelo na oko 30 hektara površine. Prinosi su bili relativno dobri, pa se iz Podravke nadaju godišnjoj proizvodnji industrijske rajčice na ukupno oko 300 hektara. S obzirom na sve veće nesigurnosti zbog klimatskih promjena s kojima se suočavaju poljoprivrednici, Dalić najavljuje intenzivnije pregovore s kooperantima od jeseni kako bi se povećali prinosi. Kao najveća poljoprivredno-prehrambena industrija u Hrvatskoj, Podravka prepoznaje potrebu za dubljim i čvršćim povezivanjem s domaćim poljoprivrednicima.

Dalibor Kezele, direktor poljoprivrede u Podravci, istaknuo je kako je ova godina bila posebno izazovna i teška u smislu klimatskih uvjeta, što nas je naučilo da se moramo bolje nositi s rizicima u određenim kulturama. Trenutno je u tijeku berba paprike, od koje Podravka proizvodi ‘najbolji ajvar na svijetu’, a drugi dio godine, kako je napomenuo, pokazuje se znatno uspješnijim od prvog dijela.


Večernji list / Manager.ba

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti