NAJPLAĆENIJI POSLOVI U SRBIJI
Lijepo je imati diplomu, ali zanat donosi pare
Manager Regija 14 srpnja, 2023

 

Kako su zanatlije "na cijeni", uvjerit će se svatko tko bude pokušao hitno doći do njihove usluge na koje se i čeka, i koje koštaju.

 

Na vrhu popisa definitivno su električari i autoelektričari koji zarađuju i preko 3.300 KM mjesečno, ali i oni koji rade po frizerskim, kozmetičkim i drugim “beauty” salonima.

"Lijepo je imati diplomu, ali zanat je zanat. Šišam osam sati dnevno, a zarađujem kao programer. Kad radim dva sata duže, ima i za more, i za skijanje, ma ljepota. Kosa je rasla i kad je bila korona i kad je kriza. Hoće žene da budu lijepe uvijek i zadnji dinar bi odvojile za frizuru. Tako je i sa depilacijom, sređivanjem noktiju", kaže frizerka Maša koja u malom Mokrom Lugu iznajmljuje lokal za 400 KM, a posla ima koliko hoćeš piše beogradski Blic o najplaćenijim zanimanjima u Srbiji.


Plaće u frizerskim salonima i preko 2.676 KM

Frizeri uvijek imaju posla. Ulaganja nisu velika, a plaće se kreću od 1.000 KM , koliko dobija početnik, do 2.000 KM. Negdje su plaće frizera i 2.600, a ako ste sam svoj gazda, možete da zaradite i mnogo više, prenosi Blic.

U novije vrijeme zarada raste, jer se pojavljuju i nove usluge u salonima. Ova industrija je razvila brojne tretmane za njegu kose, što se prilično naplaćuje i to je dodatni prihod i za radnike u salonima i za vlasnike.

U jednom frizerskom salonu čiji je cjenovnik dostupan na njihovoj internet-stranici, mogu se vidjeti cijene nekih usluga i na taj način dobiti predstava o zaradi. Kolorizacija kose ili preliv se za srednju duljinu kose naplaćuje 70 KM U drugom salonu, usluga “skidanja tamne boje i prelazak u svjetliju”, odnosno ”kompletna korekcija boje” ide od 280 KM pa naviše.

Klasične usluge poput ženskog šišanja ovise od duljine kose, pa tako, na primjer, za kratku kosu žensko šišanje minimalno košta oko 10 KM, dok se feniranje posebno naplaćuje.


Jedno šminkanje skoro 100 KM

Šminkanje je luksuz koji je postao jedna vrsta neminovnosti u eri društvenih mreža jer sve više žena ni ne pomišlja na noćni izlazak u grad ili odlazak na neku proslavu bez profesionalnog makeupa. Zbog toga je ovaj posao postao unosan biznis.

Makeup umjetnici jedno šminkanje naplaćuju u prosjeku oko 100 KM. Sudeći prema nekim profilima na Instagramu, ispod 70 KM se gotovo ne može naći šminkanje.

Ako uzmemo kako jedan makeup artist ima u prosjeku oko 15 šminkanja tijekom subote i nedjelje i naplaćuje, recimo, 30 eura po terminu, on može  zaraditi jednu prosječnu plaću, dakle oko 900 KM za jedan vikend.

Ovaj posao ipak ovisi od talenta i vještine samog šminkera, pa zarada, kao i kod većine zanata, počiva na preporuci i kvalitetu.


Električarima oko 2.500 KM

Gledajući oglase za posao, prosječna plaća za ovo zanimanje oko 2.500 KM, a u ovisnosti od kompanije. U većini oglasa se navodi da je rad samo u 1. smjeni, da su mogući bonusi, a poslodavci često osiguravaju i smještaj.

Početnici koji se bave zanatom ugradnje i servisiranja električnih instalacija i uređaja imaju oko 1.117 KM, bilo da je riječ o Beogradu ili nekom drugom gradu u Srbiji, svejedno je, zarade su mahom iste. Što se tiče inostranstva, ovi majstori su vrlo traženi u Njemačkoj, gdje mogu zarađivati i po nekoliko tisuća eura.

Električari su nužni skoro svim industrijama. Traže se za održavanje poslovnih objekata, proizvodnih pogona, dijagnostiku električnih kvarova, preventivnu provjeru i testiranje, instalaciju i validaciji nove opreme i slične poslove.

Na internetu se može pronaći cjenovnik samostalnih električara koji dolaze po pozivu za kućne intervencije. Na primjer, zamjena glavnih osigurača i limitatora košta od 60 - 120 KM, izrada nove instalacije i uzemljenja – od 80 KM po metru četvornom, ugradnja lustera i plafonjera od 50 KM, zamjena prekidača je 30 KM… Naglašeno je kako su to cijene informativnog karaktera, te cijena varira u ovisnosti od situacije na terenu.

 

Plaće autoelektričara i do 3.000

Servisiranje i dijagnostika vozila, rukovanje dijagnostičkim uređajima, samostalan pristup pronalasku uzroka kvara i montaža i demontaža rasvjete vozila, opis je oglasa za posao autoelektričara-dijagnostičara


Manikir i pedikir

U ovisnosti od usluge koju želite, estetski pedikir od 35 – 50 KM. Pored osnovnog paketa, svaki dodatni zahtjev se naplaćuje. Mnogi saloni nude i usluge medicinskog pedikira, a cijene opet dosta variraju.

Međutim, pored salona, mnoge kozmetičarke rade i u svojoj kući. Često im je to dodatni izvor prihoda pored redovnog posla koji imaju. Na ovaj način se može zaraditi i preko 3300 KM. One su saglasne da je materijal skup i dosta novca ode na to, ali ipak može da im ostane oko tisuću eura.

Manager.ba

Povezani članci

1

2

Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
Savjeti