SAVJETI
Koje su još dobre opcije za investiranje novca osim kupovine stanova?
manager.ba/avokado.rs 17 lipnja, 2022
Izvor fotografije:
pexels.com

 

Kada nastupi kriza kao što se to dogodilo ove 2022. godine, svima je želja da što prije osmisle finansijski plan za budućnost i na najbolji mogući način izbjegnu posljedice inflacije i ostalih negativnih ekonomskih kretnji.

 

Sve češće ćete i u svakodnevnim razgovorima čuti pitanje:

Koja je najbolje opcija za investiranje?

Ima ih nekoliko veoma dobrih, ali hajde da prvo definišemo pojam investiranja. To  su novčana ulaganja radi povećavanja količine novca u budućnosti ili čuvanja već postojeće vrijednosti istog.

Ukoliko se pametno ne investira i ne stavi sve na papir, često se investicija može pretvoriti u trošak.

Evo i nekoliko naših prijedloga za investiranje novca, koje možete veoma lako primjeniti.

 

#1 Ulaganje u nekretnine kao sigurna investicija

Godina 2021. bila je do sada rekordna po pitanju ulaganja novca u nepokretnosti u Srbiji, dok je za prva tri mjeseca 2022. godine zabilježen porast ulaganja u odnosu na isti period prošle godine za čak 23,1%.

Kupci u nekretninama vide sigurnost, s obzirom da se njihova realna vrijednost ne može promijeniti drastično, dok se vrijednost novca zbog inflacije itekako mijenja.

Naročito je dobra opcija ulagati u nekretnine u Beogradu, sa kasnijom mogućnosti izdavanja ili prodaje stana. 

Između ostalih, prodaja stanova u beogradskoj opštini Voždovac cvjeta, tako da ovdje definitivno možete pronaći stan po mjeri za svakoga.

Porast cijena nekretnina u posljednjih nekoliko godina izazvan je krizom u cijelom svijetu, dok se pad vrijednosti stanova ne nazire sigurno do kraja 2022. godine, a vjerovatno i do sljedeće.

Niske kamatne stope su imale uticaj na porast broja kreditnih kupaca stanova i samim tim veću potražnju, što je takođe za posljedicu imalo porast cijena.

 

#2 Ulaganje u zlato - uvijek dobra opcija

Za razliku od kupovine stana, kod zlata nije potrebno puno ulaganja. Možete uložiti onoliko koliko smatrate poželjnim i potrebnim.

Još jedna od prednosti zlata ogleda se u tome da ono na svojoj vrijednosti ne gubi već vijekovima, tako da je odlična opcija za sigurno ulaganje i čuvanje novca tokom ekonomskih kriza.

Iako kratkoročno cijene zlata variraju velikom brzinom, čak i na dnevnom nivou, dugoročno posmatrano, ovo je sigurna investicija. Sa druge strane, ukoliko želite kratkoročnu zaradu, ovo nije dorba opcija za vas.

Ulaganje u zlato je moguće preko hartija od vrijednosti i berzanskih posrednika, gdje zapravo nemate u posjedu opipljivo zlato. Moguće je kupovati i investiciono i fizičko zlato.

Najveći problem kod zlata u ovom pogledu je što mu je potrebno skladištenje.

#3 Ulaganje u kriptovalute - sve popularniji vid investiranja 

Kripotvalute su u poslednjih nekoliko godina doživele veliki procvat i danas više nisu nepoznat pojam široj javnosti. Sigurno ste primjetili kako su mnogi iz vaše okoline stekli poprilično dobru finansijsku dobit ovim tipom ulaganja.

Prednost kriptovaluta je u tome što za razliku od zlata ili nepokretnosti, ovde uopšte ne morate brinuti o fizičkom postojanju u ono što ulažete - jer, sve je digitalno!

Sa druge strane, upravo to ne postojanje nekih normi, koje bi kontrolisale ovo digitalno tržište, čini ga nesgirunim ukoliko niste dovoljno oprezni.

Kriptovalute su odlična opcija za ulaganje ukoliko imate nešto novca sa strane i spremni ste na određeni stepen rizika. Uprkos tome, ono što motiviše male ulagače jeste da su se i mnogi veći igrači uključili u kupovinu kriptovaluta, pa tako ovde imamo banke, investicione fondove i mnoge milionere.

U digitalnom svijetu takođe postoji rizik od hakerskih napada, s obzirom da ovi sistemi još uvijek nisu savršeno kreirani!

 

#4 Ulaganje u investicione fondove

Prije svega, hajde da rastumačimo šta su to investicioni fondovi o kojima se ne priča puno u široj javnosti.

Investicioni fond je institucija kojoj možete dati novac, kako vi, tako i bilo ko drugi. Tako prikupljen novac sa mnogo strana se zajednički investira u skladu sa investicionom politikom, sa kojom ste prethodno upoznati.

Postoje otvoreni, zatvoreni i privatni investicioni fondovi, od kojih su najčešći ovi prvi.

 

Evo i nekoliko prednosti ulaganja u otvorene investicione fondove:

- očekivani prinosi su uglavnom veći od uobičajenih načina štednje, što naravno zavisi od više faktora;

- ulaganje obavljaju stručna lica, odnosno profesionalci u datoj oblasti - vaš novac je u sigurnim rukama;

- investicioni fondovi nivo rizika svode na minimum;

- u svakom trenutku je moguće povući uložena sredstva bez ikakvih gubitaka - novac nije zarobljen;

 

Investicione jedinice investicionih fondova kupuju se preko brokera i brokerskih kuća, ali je problem što u našem regionu ne posluju sve ove firme. Ukoliko želite ovaj vid ulaganja, računajte na brokersku proviziju i određeni minimum ulaganja koji se zahtijeva.

Investiciona jedinica je srazmjerni dio u ukupnoj neto vrijednosti otvorenog investicionog fonda, ali ne morate kupiti cijelu jedinicu, već možete i samo jedan njen dio - frakciju! 

U šta na kraju uložiti, ostaje pitanje na koje ćete sami morati da date odgovor. Nadamo se da smo vam mi ipak pomogli, dali konkretne informacije i riješili određene nedoumice. Dobro razmislite o svom sljedećem finansijskom koraku i pametno uložite. Srećno!

  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo