OD ITALIJE DO JUGOISTOČNE EUROPE
GreenMed polaže optički kabel ispod Jadrana
Manager Regija 09 siječnja, 2024

Talijanska međunarodna komunikacijska tvrtka Sparkle pokrenula je projekt GreenMed za razvoj novog podmorskog kabelskog sustava preko Jadranskog mora koji povezuje Italiju s jugoistočnom Europom. 

GreenMed koridor optičke infrastrukture polazit će od talijanske jadranske obale, ići kopnom do Milana, a zatim do drugih velikih europskih internetskih i cloud čvorova, povezujući Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju, Grčku i Tursku. Cilj projekta je doprinijeti snažnom rastu balkanskog digitalnog tržišta, za koje se predviđa da će rasti godišnje oko 25% između 2023. i 2029 prenosi Geopolitika.news

“S GreenMedom, Sparkle nastavlja širenje svoje mreže stvarajući rutu s vrlo inovativnim značajkama koja prelazi mediteranski bazen kako bi podržao potražnju za interkontinentalnom povezanošću i rastuću digitalizaciju balkanskog područja”, rekao je Enrico Bagnasco, izvršni direktor Sparklea. 

Uključivanje grčkog otoka Krete u sustav također će ga povezati sa Sparkleovim BlueMed kabelom koji povezuje Italiju s Francuskom, Grčkom i drugim mediteranskim zemljama, a završava u gradu Aqabi u Jordanu.

 

Manager.ba

Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti