OMILJENI ZAČIN
Cijena vanilije premašila cijenu srebra
Manager.ba/Biznis.ba Svijet 05 srpnja, 2018

Cijena omiljenog začina, vanile, prestigla je proteklih tjedana cijenu srebra, sa nekoliko dolara po unci (tridesetak grama).

Vanilu čine fermentirani plodovi različitih vrsta orhideja iz roda vanile. Ime potiče od francuskog i španjolskog naziva za “malu mahunu”.

Sada je “mala mahuna” napravila na tržištu pravi potres kojim su pogođeni lanci snabdjevača, kao i multinacionalne kompanije.

Kilogram vanile skuplji je od kilograma plemenitog metala, srebra. Razlog je razarajući ciklon koji je prošle godine pogodio Madagaskar.

Nepogoda je odnijela 78 ljudskih života, ostavila stanovnike bez krova nad glavom i uništila puteve. Ciklon je opustošio 70% usjeva vanile u regiji Antalaha, u kojoj 230.000 stanovnika mahom živi od poljoprivrede i uzgajanja orhideja.

Madagaskar, vodeća zemlja u uzgajanju vanile

Madagaskar, otočna zemlja u Indijskom okeanu, blizu obale istočne Afrike, dom je za oko 5% biljnih i životinjskih vrsta, od kojih čak 80% uspjeva i živi isključivo na tom lokalitetu.

Ta otočna zemlja praktično ima dva godišnja doba: od studenog do travnja je toplo i kišovito, od svibnja do listopada ‒ hladnije i suho.

Jugoistočni vjetrovi i povremeni cikloni su neke od klimatskih karakteristika. Duga izolacija Madagaskara od okolnih kontinenata doprinijela je raznolikosti flore i faune, kao što su drvo baobab i primati lemuri.

Međutim, kako je došlo do toga da Madagaskar uzgaja 80% orhideja iz roda vanile iako nije ‘rodno mjesto’ te biljke?

Meksička vanila

Glavni izvor vanile je orhideja Vanilla planiflolia, koja se dugo gajila u Meksiku. Asteci su koristili taj začin u ritualima i piću začinjenom čokoladom. U 16. stoljeću konkvistadori su u Europu donijeli meksičko srebro, kakao i vanilu. Vanila je odmah postala jedan od omiljenijih začina, ali Europljani nisu uspjeli uzgajati orhideju u botaničkim baštama i kolonijama. Naime, glavni oprašivač, pčela melipona, vratila se u rodni Meksiko, a bez oprašivanja, proizvodnja vanile uglavnom je bila ograničena na Meksiko.

Dovitljivi dječak

Kada su jednom probali vanilu, Europljani nisu lako odustali i biljke su isporučene u različite krajeve svijeta sa različitom klimom.

Međutim, ono što nije uspjelo proizvođačima i trgovcima, pošlo je za rukom dječaku Edmonu Albijusu, dvanaestogodišnjem robu francuske kolonije otoka Reinion. Koristeći palicu i palac, Albijus je ručno izvršio oprašivanje.

Proizvodnja vanile je iznenada postala moguća, naročito u toplim, vlažnim podnebljima, kao što je nekoliko stotina kilometara udaljen Madagaskar.

Žudnja za vanilom

Prema izvještajima Financial Timesa, Madagaskar drži primat u uzgajanju vanile zahvaljujući odgovarajućoj klimi, ali i usljed siromaštva: naime, najveći dio stanovništva živi od poljoprivrede i ribarstva, pa se zarad prinosa primjenjuje i teško ručno oprašivanje.

Stoljećima se radilo na proizvodnji vještačke vanile, u njen sastav su ulazili različiti sastojci: od dabrovih žlijezda, do petroleja. Ali s potražnjom za prirodnim ukusima, Madagaskar zadržava ključnu ulogu u opstancima svjetskih začinskih kompanija. Iako vanila prelazi dug put od orhideje sa Madagaskara do kugle sladoleda ili mirisnog kolača u rerni ‒ teško je zamisliti da će se čovjek odreći tog skupog i neodoljivog začina.

Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce