potražnja

Najpoznatiji europski proizvođači kućanskih aparata obustavljaju proizvodnju

Dva poznata europska proizvođača kućanskih aparata, njemački Miele i švedski Elektrolux, gotovo istovremeno su obznanili kako zbog smanjene potražnje privremeneo zatvaraju svoje proizvodne pogone.
  

Hrvatski

Cijena vanilije premašila cijenu srebra

Cijena omiljenog začina, vanile, prestigla je proteklih tjedana cijenu srebra, sa nekoliko dolara po unci (tridesetak grama).

Vanilu čine fermentirani plodovi različitih vrsta orhideja iz roda vanile. Ime potiče od francuskog i španjolskog naziva za “malu mahunu”.

Sada je “mala mahuna” napravila na tržištu pravi potres kojim su pogođeni lanci snabdjevača, kao i multinacionalne kompanije.

Kilogram vanile skuplji je od kilograma plemenitog metala, srebra. Razlog je razarajući ciklon koji je prošle godine pogodio Madagaskar.

Hrvatski

Posao na javnim radovima za 386 osoba

JU “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” pristupila je potpisivanju ugovora sa poslodavcima po Programu javnih radova, nakon usvajanja prijedloga liste poslodavaca – aplikanata koji ispunjavaju uvjete za učešće Vlade Kantona Sarajevo.

Na raspisani javni poziv prijavilo se 25 poslodavaca koji su kroz svoje projekte iskazali potrebu za angažovanjem 555 osoba.

Hrvatski

SVJETSKI DAN VODA: Potražnja raste za trećinu

Očekuje se da će potražnja za vodom do 2050. porasti za gotovo jednu trećinu zato što raste i broj stanovnika na Zemlji, navodi se u UN-ovom izvješću o upravljanju svjetskim vodama za 2018.

Kako bi se osiguralo dovoljno vode za piće, uzgajanje usjeva, proizvodnju električne energije i za druge svrhe, vlade i poduzeća trebali bi raditi u skladu s prirodom jer ona kontrolira vodeni ciklus, kaže se u izvješću objavljenom uoči svjetskog dana voda 22. ožujka.

Hrvatski