SAVJETI
Najefektivniji marketinški trendovi u 2022.
manager.ba/akta.ba Digitalni marketing 14 lipnja, 2022

Ako radite ili se bavite marketingom, znate da se trendovi stalno mijenjaju i razvijaju. Praćenje novih tehnologija, i pomama za njima, može biti izazov. 

 

Koji su to novi trendovi?

Virtuelna realnost je u trendu, jer nudi rješenje za uobičajeni problem sa online kupovinom: potrošači se boje da će se proizvod razlikovati od fotografija sa web stranice. Interaktivne 3D fotografije i fotografije koje nude pregled od 360° pomažu korisnicima da bolje zamisle proizvod, dok neki trgovci dijele video zapise svojih proizvoda koje su kreirali korisnici, kako bi povećali konverziju.

Zašto su toliko efikasni?

E-trgovina je doživjela procvat 2020. godine, usljed dolaska pandemije koronavirusa i zatvaranja maloprodajnih radnji.

U maju 2020, Velika Britanija je, naprimjer, zabilježila ogroman porast prodaje u e-trgovini od 61% u odnosu na maj 2019. godine. Slično je i u velikom broju drugih zemalja. Čak i kada se svijet vrati na pređašnje stanje, došlo je do promjene u navikama potrošača i očekuje se da će prodor e-trgovine dodatno rasti. Google tvrdi da vizuelni sadržaj dobija 94% više klikova, dok AI firma po imenu Vizenze tvrdi da 62% milenijalaca preferira vizuelnu pretragu od tekstualne.

Kako da ih primijenite u poslovanju?

Postoji nekoliko jednostavnih promjena koje kompanije mogu napraviti kako bi povećale konverziju pomoću vizuelnog sadržaja. Prebacivanje slika iz JPEG i PNG na WebP format će poboljšati kvalitet slika i brzinu učitavanja. Uključivanje fotografija i video zapisa korisnika koji su kupili vaše proizvode je, također, efikasan način kombinovanja utisaka potrošača sa vizuelnim sadržajem, kako bi se povećale transakcije. Što se tiče održivosti, preduzeća bi trebalo da podrže zelene inicijative kao što su smanjenje emisije ugljenika i upotrebe ambalaže.

PROGRAMSKO OGLAŠAVANJE

Šta je to?

Prosto rečeno, programsko oglašavanje jeste automatizacija kupovine digitalnog reklamnog prostora. Marketinški timovi bi obično trebalo da iznose prijedloge, pregovaraju i potpisuju ugovore. Međutim, programsko oglašavanje dozvoljava brendovima da licitiraju za oglasni prostor u roku od milisekunde, omogućavajući marketarima da provode više vremena na optimizaciju kampanje, nego na administraciju. Mnogi brendovi sada odvajaju i do 50% svog budžeta za oglase za programsko oglašavanje, a očekuje se da će taj trend premašiti 100 milijardi dolara u 2022. godini.

Zašto je toliko efikasno?

Programsko oglašavanje olakšava analizu podataka u realnom vremenu i targetiranje željene publike. Google je koristio programsko oglašavanje kako bi promovisao svoju aplikaciju za pretragu i dostigao je i do 30% više ljudi sa 30% nižom cijenom troškova za hiljadu impresija (CPM). Programsko oglašavanje omogućava brendovima agilniju i automatizovaniju kupovinu oglasa, štedeći vrijeme radnicima i povećavajući ROI.

Programsko oglašavanje funkcioniše širom velikog spektra mreža i platformi za kupoprodaju oglasnog prostora, omogućavajući biznisima da povećaju svoj doseg i pruže svojoj ciljnoj publici relevantnije oglase. Ovo pomaže u povećanju konverzija i podizanju svijesti o brendu.

Kako da ga primijenite u poslovanju?

Kako bi pokrenule programsko oglašavanje, kompanije prvo moraju da izaberu neku od dostupnih demand-side platformi kako bi odredile svoj budžet za oglašavanje. Popularne demand- side platforme uključuju Media Math i Adform.

Zatim, kao i kod svih kampanja digitalnog oglašavanja, marketari moraju da definišu ciljeve svoje kampanje, kao i ključne indikatore performansi, kreativni format kampanje i ciljnu publiku. Kada je kampanja puštena u oglašavanje, marketari bi trebalo da koriste povratne informacije, kako bi prepoznali trenutne trendove i optimizovali svoje kampanje za bolje rezultate.

O Autoru
manager.ba/akta.ba
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim