HORECA
Zahtjevi poslodavaca iz ugostiteljstva i turizma za "preživljavanje zime"
Manager.ba/akta.ba BiH 20 listopada, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Snažan je udar i na turističke agencije, a ukupni prihodi u ovom sektoru su pali za oko 70 %. Bez brze i konkretne pomoći vlasti kažu doć će do općeg kolapsa u ovoj privrednoj grani.

 

Pad posla u oblasti turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva bilježi se tijekom čitave godine i ove branše su pretrpjele najveću štetu izazvanu pandemijom korona virusa. Tisuće radnika je ostalo bez posla, a broj bi se mogao i utrostručiti ako nadležne institucije ne pruže financijsku podršku.

Hotelijeri u Bosni i Hercegovini su osjetili udar na posao i prije prvog zabilježenog slučaja zaraze koronom kod nas. Već u siječnju/januaru su gosti iz inozemstva počeli otkazivati svoje rezervacije.

"Veliki broj gradskih hotela su potpuno zatvoreni, imate određen broj hotela koji potpuno gase svoje poslovanje, koji mijenjaju namjenu. Hotele će pretvoriti u neke stambene ili poslovne jedinice ili staračke domove. Doslovno gase svoj biznis", ističe Aida Terzić, predstavnica hotelijera u Kantonu Sarajevo.

Popunjenost gradskih hotela je od 7 do 12 %, dok je za njihovo funkcioniranje potrebna popunjenost kapaciteta od 40-50 %, podaci Udruženja poslodavaca turizma i ugostitelja RS HoReCa. Snažan je udar i na turističke agencije, a ukupni prihodi u ovom sektoru su pali za oko 70 %. Bez brze i konkretne pomoći vlasti kažu doć će do općeg kolapsa u ovoj privrednoj grani.

Iz Udruženja Horeca traže:

  • Šest gostiju za jednim stolom
  • Do 3 osobe za šankom uz distancu do 1,5 m
  • Krediti s nižom kamatnom stopom i subvencioniranje kamate
  • Subvencije plata i doprinosa zaposlenim
  • Ukidanje PCR testa za turiste i poslovne ljude
  • Smanjenje cijena električne energije
  • Produženje roka za korištenje turističkih vaučera u kampanji "Doživi Srpsku"
  • Dodatni vaučeri i za ugostiteljske i smještajne objekte


Iz Udruženja HoReCa traže i da se noćnim klubovima dozvoli rad od 20 časova do dva iz ponoći, te da im se uplati jednokratna pomoću iznosu od 3.000 KM po klubu za troškove kirije i materijalne troškove. 

"Ljeto nam je prošlo bez turista, jako teško je bilo preživjeti a ulazimo u zimu i zatvorene objekte. Jedan sto na 10 kvadrata, pa svjesni ste da veliki broj malih kafića neće moći da opstane", kaže Zlatan Tatić, HoReCa.

Prilikom prezentacije problema ugostitelji, hotelijeri i turistički radnici iz Republike Srpske rekli su da je od početka pandemije bez posla ostalo oko 2.000 radnika iz ove branše, a da ako ne uslijedi hitna pomoć taj broj će dostići 7.000.

Tagovi:
Povezani članci

1

2