EKONOMIJA
Usvojen zakon o osiguranju depozita u bankama u BiH
Manager.ba/Indikator.ba BiH 10 studenog, 2017

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bih, nakon jučerašnje sjednice kazao je da su usvojeni zakoni o osiguranju depozita u bankama u BiH. 

“Usvojen je Zakon o osiguranju depozita u bankama u BiH, čime je zaokružen paket od pet zakona koji su biti za bankarski sistem BiH i koji su dio prethodnih mjera unutar aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Taj zakon unaprjeđuje dosadašnje procedure u ovoj oblasti i djelovanju agencije, imajući u vidu obvezno članstvo za sve banke, skraćivanje roka za isplatu deponenata na 20 dana i činjenici da se sada proširuje mandat agencije u jednoj izuzetno važnoj oblasti, a to je proces restruktuiranja banaka, koji daje punu sigurnost ne samo bankama, nego i deponentima i komintentima unutar banaka“, kazao je Zvizdić. 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, koji je predložio Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita, u čijem su sastavu državni i entitetski ministri financija i guverner Centralne banke BiH. 

Novim zakonom omogućena je bolja zaštita deponenata prilikom transformacije banaka u BiH te je uvedena mogućnost restruktuiranja banaka. Propisano je da banke koje dobiju dozvolu za rad od entitetskih agencija za bankarstvo automatski ulaze u proces osiguranja depozita. 

Agencija za osiguranje depozita BiH sa sjedištem u Banjoj Luci i filijalama u ovom gradu i Sarajevu nadležna je, između ostalog, za isplatu depozita fizičkih i pravnih lica u bankama članicama u skladu s ovim zakonom, kao i za učešće u procesu restruktuiranja banaka. 

Prijedlog zakona bit će upućen Parlamentarnoj skupštini na razmatranje po skraćenoj proceduri, priopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji