PO VISINI AKTIVE
Najveće banke u Bosni i Hercegovini
Manager BiH 31 listopada, 2023

Popis 100 najvećih banaka u regiji Jugoistočne Europe (zemlje bivše Jugoslavije, Rumunjska, Bugarska, Albanija i Moldavija) napravio je SEE News.


Na popisu su banke rangirane prema ukupnoj aktivi na kraju 2022. godine, a među 100 najvećih našlo se osam banaka iz Bosne i Hercegovine.


Predvodnice Unicredit i Raiffeisen

Najviše rangirana banka po ukupnoj aktivi u našoj zemlji je UniCredit Mostar koja se našla ba 37. poziciji na popisu s aktivom od oko 3,3 milijarde eura, uz rast od 3,87% na godišnjoj razini. Ona se našla na 37. mjestu liste.

 

 

Druga je, na 44. poziciji, Raiffeisen Bank d.d. Sarajevo s aktivom od preko 2,5 milijardi eura i rastom od 2,92% na godišnjoj ratzini. Treća je Nova Banka a.d. Banja Luka (64. pozicija) s aktivom od 1,44 milijarde eura.

 

Prema ukupnoj aktivi najveća banka u regiji Jugoistočne Europe je rumunjska Banca Transilvania SA s aktivom od 27 milijardi eura, a na drugom mjestu je Zagrebačka banka s aktivom 19,9 milijardi eura.


ASA Banka na krilima preuzimanja Sberbank

Na 65. poziciji kao 4. najbolje rangirana banka iz Bosne i Hercegovine našla ASA banka s aktivom od 1,43 milijarde eura i rast od 170% zbog preuzimanja Sberbank.

Slijede ju Intesa Sanpaolo Banka d.d. (71. pozicija, aktiva 1,3 milijarde eura), Sparkasse Bank d.d. Sarajevo (81. pozicija, aktiva nešto preko milijarde eura), NLB Banka a.d. Banja Luka (87. mjesto, aktiva milijardu eura), te NLB Banka d.d. Sarajevo (95. pozicija, aktiva 836 milijuna eura).

 

 

Manager.ba
 

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji