ZARAĐIVATI NA SMEĆU
Trećina otpada u svijetu baca se bez ikakve prerade
Manager.ba/Bljesak.info Svijet 21 rujna, 2018

Količina smeća širom svijeta mogla bi porasti za 70 posto do 2050. godine s napredovanjem urbanizacije i povećanjem broja ljudi, objavila je Svjetska banka.

Najveće povećanje količine otpada generirat će područja južne Azije i podsaharske Afrike, navodi se u izvješću.

Države bi mogle izvući ekonomsku korist i benefite po okolinu boljim sakupljanjem, recikliranjem i odlaganjem smeća, navodi Svjetska banka, piše Srna.

 

Stručnjaci izračunali kako se trećina otpada u svijetu baca bez ikakve prerade

 

''Zaista je potrebno da obratimo pažnju na južnu Aziju i podsaharsku Afriku do 2050. godine. Količina smeća u južnoj Aziji će se udvostručiti, a u podsaharskoj Africi utrostručiti'', izjavila je Silpa Kaza, specijalista Svjetske banke za urbani razvoj.

Kaza, glavni autor izvještaja, dodala je kako bi moglo biti ozbiljnih posljedica po zdravlje, produktivnost, okolinu i sredstva za život ukoliko se ne poduzme akcija.

Procjenjuje se da će ljudi do 2050. godine stvarati 3,4 milijardi tona smeća godišnje, dok ga je tijekom 2016. godine stvoreno dvije milijarde tona.

 

 

Zemlje čiji građani imaju visoke prihode proizvode trećinu svjetskog otpada, iako čine samo 16 posto svjetske populacije, dok četvrtina dolazi iz istočne Azije i pacifičkih regija, piše u izvještaju.

Više od 90 posto smeća otvoreno se baca bez prerade u zemljama sa nižim prihodima, koje ne raspolažu postrojenjima za obradu.

Ovakav odnos prema otpadu utječe i na klimatske promjene, s udjelom od pet posto u ugljeničnim emisijama. 

  • Connect Agencija
  • Euro-Express d.o.o.
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • Euro-Express d.o.o.
  • LRC d.o.o. Sarajevo
Povezani članci

1