reciklaža

Otpad nije smeće nego prilika za razvoj

Da naslov potvrđuje samo jednu od više takvih činjenica, pokazuje i podatak da se svake godine u svijetu stvori oko 45 milijuna tona elektroničkog otpada, a da se sav reciklira, iz njega bi se dobilo željeza, bakra i zlata u vrijednosti 50 milijardi eura!

No, sada se tek šestina pravilno reciklira.

Naravno, takvo recikliranje i izvlačenje vrijedne sirovine nije ni jednostavno ni jeftino, ali je potrebno i u konačnici višestruko isplativo.

Hrvatski

Ovog će mjeseca milijuni božićnih svijeća završiti na otpadu

Nakon što par sati osvjetljavaju vaš dom stvarajući ugodnu i romantičnu atmosferu, obično završavaju u košu za smeće, a zatim na odlagalištima.

Svijeće – ukrasni predmeti koji se sve više koriste, posebice za vrijeme blagdana – imaju itekako negativan ekološki utjecaj zbog neodrživih materijala i pakiranja, ali i neadekvatnog odlaganja.

 

Sve češće korištenje svijeća i nakon blagdana

 

Hrvatski

1.000 posjeta edukativnom super vozilu E-transformer!

U sklopu projekta Recikliran uređaj je spašen resurs, kojeg provodi ZEOS eko-sistem d.o.o. na području Općina Ilijaš, Konjic, Jablanica i Grada Mostara, u periodu od 5. do 7.11.2018. godine organizirana je posjeta edukativnog super vozila E-transformer. Učešće u posjeti je imalo 19 obrazovnih ustanova, osnovnih i srednjih škola, zajedno sa građanima koji su došli posjetiti vozilo, a ukupan broj posjeta prelazi 1.000.

Hrvatski

Ekološka ambalaža za krumpiriće izrađena od kore krumpira!

Ekološka ambalaža za pržene krumpiriće od krumpira? Zvuči ironično, zar ne?

Talijanski dizajneri Simone Caronni, Paolo Stefano Gentile i Pietro Gaeli pretvorili ideju ekološke ambalaže za pržene krumpiriće u stvarnost.

Ambalaža je izrađena od recikliranih kora krumpira te je tako održiva alternativa papiru.

Takozvani Peel Saver, pakiranje je napravljeno od škroba i komponenti vlakana koje se nakon maceracije i prirodnog sušenja međusobno vežu i otvrdnu.

 

Hrvatski

Trećina otpada u svijetu baca se bez ikakve prerade

Količina smeća širom svijeta mogla bi porasti za 70 posto do 2050. godine s napredovanjem urbanizacije i povećanjem broja ljudi, objavila je Svjetska banka.

Najveće povećanje količine otpada generirat će područja južne Azije i podsaharske Afrike, navodi se u izvješću.

Države bi mogle izvući ekonomsku korist i benefite po okolinu boljim sakupljanjem, recikliranjem i odlaganjem smeća, navodi Svjetska banka, piše Srna.

Hrvatski

Inovativna ambalaža za spas planete

Puštena na tržište 2009. godine, prva potpuno reciklabilna plastična PET boca djelimično napravljena od materijala biljnog porijekla, umjesto od fosilnih goriva, napravila je revoluciju i ukazala na napore za očuvanjem prirode Coca-Cole, jedne od najvećih kompanija na svijetu.

Riječ je o PlantBottle™ boci čiji materijali čine 30% plastike koja se koristi u svim Honest i GLACÉAU Smartwater bocama.

Hrvatski

Četkica za zube izrađena od jakobovih kapica

Za uspješno vođenje rata protiv plastike u svakodnevnom životu trebamo mijenjati stare i usvajati nove navike te svakako odlučno smanjivati korištenje plastičnih proizvoda.

Odlučite se za prirodne materijale i proizvode koji su u potpunosti ili većim dijelom od njih proizvedeni i koji se mogu reciklirati.

Četkice za zube su jedan od najčešće korištenih predmeta u svakom kućanstvu ili se barem iskreno nadamo da jesu.

Hrvatski

Adidas napravio nove dresove Real Madrida od reciklirane plastike iz oceana

Procjenjuje se da svake godine u oceanima završi 12,7 miliona tona plastičnog otpada, a Adidas želi da bar malo pomogne u uklanjanju istog

Adidas je nastavio isticati problem plastičnog otpada u oceanima, ovaj put reciklirajući plastični otpad kako bi proizveli nove dresove za Real Madrid.

 

 

Hrvatski

Švedska pivovara koristi recikliranu otpadnu vodu za proizvodnju piva

Pivara u Švedskoj lansirala je novo pivo od recikliranih otpadnih voda u okviru napora na rješenju problema vodosnabdijevanja u svijetu.

Pivo - nazvano PU:REST - "kristalno je čisto pivo od reciklirane vode s organskim sladom i kvascem - izjavio je pivar Chris Thurgeson, iz pivnice New Carnegie.

Hrvatski

Smislite novi dizajn Starbucks šoljica i zaradite 10 miliona dolara

Američki lanac kafića Starbucks nudi deset miliona dolara za ideju za novi dizajn šoljica za kafu koje će se lakše reciklirati.

Šoljice za kafu su noćna mora za životnu sredinu. Iako se izrađuju od kartona, unutrašnji dio šoljice presvučen je tankim slojem plastike da bi se što bolje zadržala toplina i spriječilo curenje.

Međutim, upravo taj sloj plastike čini šoljicu nezgodnom za recikliranje i potrebno je čak 20 godina da bi se šoljica raspala, prenosi CNN.

Hrvatski