BOOKING I AIRBNB
Snaga platformi u promociji vašeg smještaja
Manager BiH 23 ožujka, 2024
Izvor fotografije:
Ilustracija Manager.ba

U svijetu turizma, web platforme za rezervacije kratkoročnog smještaja Booking i Airbnb postali su neizostavni igrači, povezujući iznajmljivače s milijunima putnika diljem svijeta.

 

Ove platforme ne samo što omogućuju iznajmljivačima svoj smještaj predstaviti milijunima putnika diljem svijeta, već pružaju i pristup širokom spektru alata i resursa koji olakšavaju upravljanje njihovim poslovanjem. Međutim, često postoje nesporazumi oko njihove uloge i utjecaja na iznajmljivače. 


Ogromna vidljivost i pristup globalnom tržištu

Booking i Airbnb postali su sinonimi za kratkoročni turistički najam, dominirajući globalnim tržištem. S više od milijun objekata na svojim platformama, pružaju korisnicima jednostavan način rezervacije i prilagođene pretrage koje odgovaraju njihovim preferencijama i budžetu.

Jedna od najvećih prednosti Bookinga, Airbnba, Expedie, i sličnih platformi za iznajmljivače ogroman je doseg i vidljivost koju pružaju. S obzirom kako milijuni svjetskih putnika koriste ove platforme svakodnevno, iznajmljivači imaju pristup globalnom tržištu, bez potrebe za intenzivnim marketinškim naporima. Revolucije to u načinu na koji iznajmljivači promoviraju svoje smještajne objekte i privlače goste!

Dio iznajmljivača vjeruje kako je dovoljno samo oglasiti svoj smještaj na ovim platformama, a rezervacije primati putem drugih (izravnih) kanala, te tako izbjegavati provizije koju iznajmljivači plaćaju platformama.

No, Booking i Airbnb, zahvaljujući svom algoritmu, oglase smještaja gdje se kalendar zatvara izravno, odnosno ručno, rangira lošije, u odnosu na objekte koje svoje rezervacije primaju putem njih. Izbjegavanjem rezervacija (radi izbjegavanja provizija), prodajnog kanala putem kojeg se oglašava smještaj milijunima potencijalnih gostiju, oglas smještaja pozicionira se na dnu pretraga.

Tako su se Airbnb i Booking pobrinuli da iznajmljivači ne mogu koristiti njihovu platformu samo kao način besplatne promocije svog objekta.


Mit o Provizijama

Postoji široko rasprostranjeno uvjerenje kako Booking i Airbnb uzimaju visoke provizije od iznajmljivača.

Ta tvrdnja ovisi od perspektive gledanja. Neki će tvrditi kako puno novca od oglašavanja rezervacije odlazi za plaćanje provizija. No, druga perspektiva govori kako iznajmljivači imaju priliku svoj smještaj oglasiti milijunima putnika iz cijelog svijeta, te im Booking “šalje” 85% od ukupne zarade.

U 15% provizije po rezervaciji, koju iznajmljivač plaća platformi na kojoj oglašava, ne naplaćuje se samo pristup globalnom tržištu, nego i činjenica kako navedene platforme nude uglavnom provjerene goste, koji će nakon svog boravka ostaviti realne i stvarne recenzije. Dakle, 15% provizije prodajnom kanalu uključuje i sigurnost za oglašivača.

Veći broj kvalitetnih recenzija, znači i bolje rangiranje i poziciju oglasa.

 

Otkazane rezervacije 

Brojni iznajmljivači u Bosni i Hercegovini susreli su se s izazovima i problemima pri naplati otkazanih rezervacija, ili naplati rezervacija gdje se gosti ne pojave u smještaju na dan dolaska.

Iako uglavnom sigurne platforme, Booking, Airbnb i sl. susreću se s lažnim, spam rezervacijama, kao i neodgovornim gostima koji nastoje izbjeći politiku i pravila otkazivanja i naplate.


Povećana konkurencija i inovativni alati

Koristeći Booking i Airbnb, iznajmljivači su suočeni s povećanom konkurencijom, ali isto tako imaju pristup raznim alatima i resursima koji im mogu pomoći da se istaknu. Ove platforme nude alate za optimizaciju oglasa, analitiku, recenzije i druge funkcije koje iznajmljivačima omogućuju bolje upravljanje njihovim smještajnim objektima i poboljšanje korisničkog iskustva.


Poboljšanje oglasa nije jedini način kako da se istaknete na platformama za kratkoročni najam. Potrebno je imati dovoljno znanja i iskustva kako biste postavili odgovarajuće kombinacije ponuda i popusta za goste. Poželjna kombinacija popusta učiniti će vaš oglas i smještaj atraktivniji i u razdobljima izvan sezone.


Recenzije i povratne Informacije

Putnici imaju priliku ostaviti recenzije i ocjene nakon boravka, pružajući dragocjene povratne informacije iznajmljivačima i pomažući im u poboljšanju kvalitete svojih usluga.

Povratne informacije i komentari gostiju oglas čine više relevantnim i pouzdanim. Preporuke i iskustva prethodnih gostiju na platformama koje koriste milijuni putnika dnevno zasigurno će doprinijeti da oglas smještaja bude istaknut i prepoznat. Booking i Airbnb garantiraju samo provjerene i pouzdane recenzije, gdje nema mogućnosti lažiranja ili manipuliranja povratnim informacijama gostiju.


Booking i Airbnb su revolucionirali način na koji iznajmljivači promoviraju i iznajmljuju svoje smještajne objekte.

Iznajmljivači imaju priliku dosegnuti milijune putnika širom svijeta bez visokih troškova provizija, a isto tako imaju pristup raznim alatima i resursima koji im pomažu u upravljanju njihovim poslovanjem. Dakle, umjesto da budu izazov, Booking i Airbnb predstavljaju ogromnu priliku za iznajmljivače da prošire svoje poslovanje i povećaju prihode.


Mostar Property management | Manager.ba

 

Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji