EKOLOGIJA
Ova plastična vrećica je 100% biorazgradljiva
Manager.ba/World Economic Forum Svijet 14 lipnja, 2018

Kompanija u Indoneziji je kreirala vrećicu koja je toliko "eco-friendly" da je možete pojesti. 

Izrađena je od tropske biljke (cassava), korijena povrća koji je jedan od glavnih prehrambenih sastojaka mnogih stanovnika Afrike, Latino Amerike i Aziji. Međutim njena upotreba se ne završava samo na prehrani, što je ova kompanija i dokazala. 

Kompanija, Avani Eco, sa sjedištem u Baliju, stvorila je vrećicu za koju kažu da izgleda kao plastika, kada je dotaknete također se čini kao da je od plastike, ali je ona u potpunosti razgradiva. Pored toga, ova vrećica se razgrađuje i u vodi, te ukoliko je neka od životinja pojede, apsolutno ništa negativno joj se neće dogoditi. Kada govore o sigurnosti ove vrećice, kažu da je toliko sigurna da se čak ni ljudima ne može desiti ništa ukoliko je pojedu.

Indonezija ima ogroman problem zagađenja plastičnim otpadom. Odbačena plastika guši rijeke i plaže. "Naša se zemlja utopila u plastici", kaže Kevin Kumala, šef u navedenoj kompaniji.

Problem je postao toliko snažan da je Indonezija uključila i vojsku kako bi očistili otpad. Međutim, što se više otpada čisti, više novog se pojavljuje.

Globalni problem plastike

Plastično zagađenje je problem diljem svijeta.

Svake godine najmanje 8 miliona tona plastike pronađe svoj put u okean, ekvivalent tome je bacanje sadržaja jednog kamiona smeća u okean svake minute.

Pomorski život i ptice umiru od hranjenja plastikom ili tako što se zapetljaju u nju. 

Samo 14% plastične ambalaže skuplja se za recikliranje, a većina plastičnih ambalaža koristi se samo jednom. Osim toga, 95% plastičnog materijala za pakiranje, vrijednosti između 80 i 120 milijardi dolara godišnje, predstavlja gubitak za privredu.

To je ogroman problem, ali je potaknuo mnoge da pokušaju pronaći rješenje.

Rješenja

Među pobjednicima izazova dizajna su rješenja za problem kafe za ponijeti. 

Više od 100 milijardi jednokratnih šoljica za kafu prodaju se svake godine, ali se gotovo ništa ne reciklira.

Start up iz Amerike, Trio-Cup, osmislio je za jednokratnu papirnatu čašu, koja funkcioniše kao origami i uklanja potrebu za plastičnim poklopcem. Izrađena je od 100% razgradivog materijala.

Govoreći o izazovu materijala, pobjednici su VTT Tehnički istraživački centar Finske, sa ambalažom koja izgleda i čini se kao plastika, ali je zapravo izrađena od drveta.

Video
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb