plastika

VIDEO: Najveća svjetska kemijska tvrtka izradila prve prototipove proizvoda od plastičnog otpada

Tvrtka BASF i njegovi partneri Jaguar Land Rover, Storopack, Südpack i Schneider Electric predstavili su javnosti prve prototipove proizvoda napravljene od plastičnog otpada u okviru projekta ChemCycling. Važan potencijal kemijskog recikliranja potvrdila je konzultantska tvrtka McKinsey u studiji iz prosinca 2018.

Stručnjaci vjeruju da se kombiniranjem poznatih procesa recikliranja s novima, poput kemijskog recikliranja, do 2030. godine može ostvariti 50 posto oporabe i recikliranja plastike u svijetu. Danas je to 16 posto.

Hrvatski

Papa protiv plastike i privatizacije voda

Papa Franjo pozvao je na konkretnu akciju u borbi protiv hitnog problema plastike koja zagađuje svjetska mora i oceane, i izrazio žaljenje što nema efikasnih zakona za zaštitu svjetskih voda.

Papa Franjo, kojem je jedan od prioriteta očuvanje životne sredine, uputio je poruku čiji cilj je da aktivira kršćane i druge da se obvežu da će spasiti ono što on naziva ''impresivnim i fantastičnim'' poklonom od Boga ''velike vode i sve što one sadrže''.

Hrvatski

Četkica za zube izrađena od jakobovih kapica

Za uspješno vođenje rata protiv plastike u svakodnevnom životu trebamo mijenjati stare i usvajati nove navike te svakako odlučno smanjivati korištenje plastičnih proizvoda.

Odlučite se za prirodne materijale i proizvode koji su u potpunosti ili većim dijelom od njih proizvedeni i koji se mogu reciklirati.

Četkice za zube su jedan od najčešće korištenih predmeta u svakom kućanstvu ili se barem iskreno nadamo da jesu.

Hrvatski

Na Novom Zelandu uvodi se zabranu korištenja jednokratnih plastičnih vrećica

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern izjavila je da će njena zemlja zabraniti plastične vrećice za jednokratnu upotrebu, u nastojanju da se tako bori protiv zagađenja okoliša plastičnim otpadom.

Vlada je zatražila od supermarketa i prodavnica prehrambenih proizvoda da prestanu s korištenjem plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu u roku od šest mjeseci ili će se u suprotnom suočiti s novčanom kaznom u visini od oko 66.000 američkih dolara.

Hrvatski

Adidas napravio nove dresove Real Madrida od reciklirane plastike iz oceana

Procjenjuje se da svake godine u oceanima završi 12,7 miliona tona plastičnog otpada, a Adidas želi da bar malo pomogne u uklanjanju istog

Adidas je nastavio isticati problem plastičnog otpada u oceanima, ovaj put reciklirajući plastični otpad kako bi proizveli nove dresove za Real Madrid.

 

 

Hrvatski

Starbucks povlači plastične slamke iz 8.000 svojih objekata

Starbucks će zabraniti plastične slamke iz svih svojih radnji u svijetu za manje od dvije godine zbog prijetnji koju plastika predstavlja za životnu sredinu i oceane širom svijeta. Starbucks Coffee Co. procjenjuje da će eliminiranjem slamki iz 8.000 prodavnica uštedjeti više od milijardu plastičnih slamki godišnje.

Starbucks je najveća kompanija za proizvodnju hrane i pića koja posluje globalno.

Iz Starbucksa su u ponedjeljak saopćili odluku o ukidanje upotrebe slamki u 8.000 prodavnica u SAD i Kanadi za određene napitke.

Hrvatski

Ova plastična vrećica je 100% biorazgradljiva

Kompanija u Indoneziji je kreirala vrećicu koja je toliko "eco-friendly" da je možete pojesti. 

Izrađena je od tropske biljke (cassava), korijena povrća koji je jedan od glavnih prehrambenih sastojaka mnogih stanovnika Afrike, Latino Amerike i Aziji. Međutim njena upotreba se ne završava samo na prehrani, što je ova kompanija i dokazala. 

Hrvatski

Ikea prestaje s prodajom plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu

Švedski maloprodajni div Ikea najavio je da će do 2020. godine prestati prodavati plastične proizvode za jednokratnu upotrebu, prenose britanski mediji. Prodaja će biti obustavljena u svim Ikeinim trgovinama širom svijeta, a iz švedske kompanije dodaju da će ubuduće kreirati proizvode koji će se moći prepraviti, preprodati i reciklirati.

Hrvatski

Smislite novi dizajn Starbucks šoljica i zaradite 10 miliona dolara

Američki lanac kafića Starbucks nudi deset miliona dolara za ideju za novi dizajn šoljica za kafu koje će se lakše reciklirati.

Šoljice za kafu su noćna mora za životnu sredinu. Iako se izrađuju od kartona, unutrašnji dio šoljice presvučen je tankim slojem plastike da bi se što bolje zadržala toplina i spriječilo curenje.

Međutim, upravo taj sloj plastike čini šoljicu nezgodnom za recikliranje i potrebno je čak 20 godina da bi se šoljica raspala, prenosi CNN.

Hrvatski

Stižu prve ekološke lego kocke

Ove godine u prodaji će se pojaviti prvi lego elementi napravljeni od biljne plastike od šećerne trske, najavio je danski proizvođač igračaka.

Ekološki dijelovi će za početak činiti samo od jedan do dva odsto plastičnih elemenata koje "Lego" proizvodi, ali su ciljevi te kompanije na polju održivog razvoja veoma ambiciozni.

Hrvatski