U KORAK S TEHNOLOGIJOM
NOBEL CORPORATION: Prepoznali smo značaj tehnološkog napretka za svoje poslovanje
Manager.ba BiH 25 travnja, 2018

Projekt „Dijaspora za razvoj“ je projekt Vlade Švicarske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, koji se provodi u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH.

U okviru projekta, INTERA Tehnološki Park implementira aktivnost D4STARTUPS koja će stvoriti preduvjete za dugoročniju i intenzivniju suradnju dijaspore i domaćih startup poduzeća kao i postojećih privrednih subjekata, čime će se doprinijeti gospodarskom razvoju Bosne i Hercegovine. Na jedinstven će se način povezati mladi ljudi koji posjeduju znanja u području informacijskih tehnologija, uspješna poduzeća iz sektora poljoprivrede, turizma i metalne industrije s mentorima koji su svoje bogato iskustvo stjecali radeći na domaćem i inozemnom tržištu.

Podsjećamo, u periodu od 13. do 15. travnja 2018. godine u INTERA TP u Mostaru realiziran je hackaton na kojem se radilo na razvijanju rješenja za probleme koje su predstavila poduzeća Feal, Lasta Travel, Mljekara Pađeni, Nobel Corporation i Zalmo.

Manager.ba donosi razgovor sa Melihom Gekić-Lerić, voditeljicom poslovnog inkubatora INTERA.

Što je to hackaton i kako funkcionira odnos između mladih ljudi/tvrtki i IT mentora? 

Hackathon je događaj, sve popularniji u svijetu, koji okuplja mlade ljude koji svojim IT vještinama i znanjima kreiraju rješenja za uočene probleme. Naš D4STARTUPS hackathon je trajao 48 sati tijekom kojih su timovi uz pomoć mentora radili na osmišljavanju i izradi softverskog rješenja za izazove s kojima se suočavaju poduzeća uključena u projekt. Po završetku hackathona, svi su timovi svoja rješenja prezentirali pred stručnom komisijom koja je izabrala najbolje ideje koje su nagrađene s 8000,00 USD. Timovi će ostvariti pravo na svoje nagrade nakon registracije poduzeća i predaje funkcionalnih rješenja.

Koje su tvrtke prepoznate i odabrane kao aktivne sudionice projekta?

U projektu sudjeluje pet lokalnih poduzeća s dugogodišnjom tradicijom poslovanja iz različitih sektora. Poduzeća Feal, Lasta Travel, Mljekara Pađeni, Nobel Corporation i Zalmo su na početku D4STARTUPS hackathona predstavili izazove s kojima se suočavaju, a timovi su tijekom 48 sati uz pomoć mentora radili na kreiranju softverskih rješenja. Ovo su poduzeća koja su prepoznala značaj tehnološkog napretka za svoje poslovanje i koja su spremna uložiti vlastito vrijeme i trud da mladim ljudima omoguće dodatno iskustvo.

Na koji način je izvršena selekcija poduzeća?

Poslali smo upit na više od 40 adresa tvrtki iz Hercegovine, a također smo bili na sastancima sa svima onima koji su trebali dodatne informacije. Od njih 40, prijavilo se 10, popunjavanjem upitnika. Selekciju smo izvršili u suradnji sa uposlenicima iz UNDP-a, a glavni kriterij je bio primjenjivost mogućih IT rješenja za prezentirani izazov od stane poduzeća.

Tko je imao prednost pri apliciranju? 

U projekat smo uključili tvrtke koje posluju u sljedećim industrijama: prerađivačka industrija (obrada drveta, obrada metala, obrada tekstila, obuće i kože, obrada plastike, prehrambena proizvodnja i dr.), poljoprivreda i turizam.
Što se tiče učesnika Hackathona, bio je otvoren poziv i mogli su se prijaviti svi zainteresirani, bilo kao startupi koji nisu registrovani duže od tri godine, kao timovi ili pojedinci.

Svi timovi će imati mentore, vrhunske IT stručnjake iz dijaspore. Tko su oni?

D4STARTUPS hackathon je okupio sedam vrhunskih mentora s iznimnim iskustvom u svijetu poduzetništva i IT sektora. Oni su svojim znanjima doprinijeli kvaliteti rješenja koja su timovi ponudili. IT stručnjaci, koji su svoje iskustvo i vještine stjecali na domaćem i inozemnom tržištu, bit će angažirani i u nastavku mentorskog programa. Oni će najsuvremenije tehnološke trendove i znanja približiti timovima kako bi ponuđena softverska rješenja mogla stati uz bok sa svjetskom razinom razvoja IT rješenja.

Kako na najefikasniji način pomoći pri rješavanju stvarnih problema i potreba današnjih poduzeća? Kako steći povjerenje?

I sami smo iznenađeni odzivom poduzeća ali i njihovom spremnošću da rade s mladim timovima. Nadamo se da će njihov zajednički rad na projektima doprinijeti uspostavljanju povjerenja i dugoročne suradnje i na kraju rezultirati adekvatnim IT rješenjima.

Povezani članci

1

Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim