IT

41,9% otvorenih pozicija za IT specijaliste ostaje nepopunjeno

Ključni ciljevi bili su kreiranje novih IT kadrova koji će biti osposobljeni za rad u kompanijama, zapošljavanje polaznika treninga  i  unapređenje kompetencija zaposlenika u IT kompanijama.

 

S ciljem kreiranja prilika za IT talente, Udruženje Bit Alijansa i USAID u BiH realizirali su projekt "Podrška IT edukacijskim inicijativama", a motiv za početak projekta bio je nedostatak stručne IT radne snage na tržištu rada, što dodatno ograničava rast i razvoj IT kompanija.

Hrvatski

Švedska IT firma zainteresirana za investiranje u Istočnoj Ilidži

Radi se firmi koja investira u regiju Balkana, a posljednju firmu osnovali su u Makedoniji.

 

U prostorijama Općine Istočna Ilidža jučer je održan sastanak s predstavnicima švedske firme Steven Ibrahim Investments. S direktorom ove firme razgovarao je načelnik općine Marinko Božović, a sastanku je sudjelovao direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH Gordan Milinić. 

Radi se firmi koja investira u regiju Balkana, a posljednju firmu osnovali su u Makedoniji.

Hrvatski

Ovo je startup koji je do vrijednosti od milijarde dolara dogurao rukom pisanim pismima

Tehnološki startup Celonis, čiji software uz pomoć umjetne inteligencije nadgleda rad kompanija i pomaže im unaprijediti poslovanje, dogurao je do vrijednosti od milijarde dolara, i to zahvaljujući rukom pisanim pismima.


Alexander Rinke, Martin Klenk i Bastian Nominacher, trojica su prijatelja iz fakultetskih dana koji su zajedno osnovali kompaniju kako bi drugim tvrtkama, svojim klijentima, pomogli da poboljšaju svoje poslovanje i budu produktivniji.

Hrvatski

Osnovao vlastitu IT firmu i uspješno otvorio vrata inozemnog tržišta

Znate li da će u narednih pet godina trebati preko 25.000 stručnjaka u IT sektoru u BiH?

Da li biste voljeli raditi neki IT posao?

Zanima li vas kako izgledaju najmodernije IT kompanije u BiH?

Platforma Hoću.ba je krenula sa novom rubrikom ITjobs, a njen cilj je da prikaže kolika je važnost i rasprostranjenost IT poslova danas.

Hrvatski

ČUVAO VEZU SA RODNIM GRADOM: Danas donosi nova radna mjesta za mlade u BiH

Njegova životna priča počinje sa željom da sačuva vezu s rodnim gradom, a danas donosi nova radna mjesta za mlade ljude u BiH.

Senad Šantić izbjegao je, kao dijete, u Švedsku 1993. godine.

Međutim, njegova veza s Bosnom i Hercegovinom nije pokidana, pa je od 1996. godine ljeta provodio u rodnom Mostaru, održavajući stalne kontakte s rodbinom i prijateljima na dvije strane Europe.

Hrvatski

Dječaci imaju 13 godina i zvanje IT profesionalaca

Dinel Hamzić, Tarik Lika i Inas Kasumović su trinestogodišnjaci, učenici sarajevskih osnovnih škola. Na prvi pogled obični, vedri dječaci. Međutim, njih trojica su i nosioci internacionalno priznatog, Microsoft certifikata, te s ponosom nose titule najmlađih IT profesionalaca na području Balkana i šire.

Polaznici su odsjeka za informacione tehnologije škole School & School, a njihov profesor Adi Muslić kaže da mu je čast imati ovakve učenike.

Hrvatski

Ekipa koja radi poput mrava

Svjesni smo činjenice da svakim danom na tržištu rada sve više raste potreba za stručnjacima u IT sektoru. Bosna i Hercegovina je jedna od onih država koja će kroz narednih pet godina trebati preko 25.000 IT stručnjaka, a mi vam predstavljamo jednu sarajevsku IT kompaniju koja ne samo da pruža IT podršku svojim klijentima, nego pomaže u razvoju startup scene u BiH – Ant Colony.

Hrvatski

Ovo je najmanji kompjuter na svijetu

Univerzitet u Michiganu napravio je najmanji kompjuter na svijetu. Prethodni rekord držao je IBM-ov kompjuter, a novi novi rekorder je čak deset puta manji – 0.04 kubna milimetra.

Zapravo, toliko je mali da zrno riže izgleda poput planine pored njega, a toliko je osjetljiv da LED predajnik bukvalno može da podstakne napon u njegovim kolima.

Hrvatski

U srednjim školama pokrenut pilot-projekat edukacije o IT zanimanjima

 

Na inicijativu ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juska a u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS i vodećom asocijacijom kompanija softverske industrije u BiH Bit Alijansom, u srednjim školama Kantona Sarajevo pokrenut je pilot-projekat s ciljem edukacije i ohrabrivanja mladih u odabiru perspektivnih zanimanja u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) i softverskoj industriji u cjelini.

Hrvatski