NEPREKIDNA ULAGANJA
Mljekara Pađeni uspješno koristi europske fondove za rast
Manager BiH 28 listopada, 2023

 

Zahvaljujući projektu kroz program EU4Agri ova je hercegovačka mljekara postavila solarne panele i nabavila laboratorijske instrumente.

 

Japrak, hercegovački uštipci, pole, peka, raštika, ičija, jalan sarma, smokvara, na buri sušeno meso..., popis jela na hercegovačkoj trpezi je dug. No, jedan od najprepoznatljivijih, za koji zna gotovo cijeli svijet, sir je iz mješine piše Oslobođenje

Sir iz mješine pravi se ručno, po tradicionalnoj recepturi. Sir se zapravo čuva u ovčijoj mješini, a poslije 60-ak dana dozrijevanja imate gotov proizvod. Ovaj visokokvalitetni mliječni proizvod, može se koristiti u raznim jelima, a njegova nemasna inačica je poznati sir torotan, čiji postupak proizvodnje je identičan.

Najpoznatiji proizvođač ovog hercegovačkog specijaliteta je Mljekara Pađeni u blizini Bileće. U asortimanu tradicionalnih proizvoda, ova mljekara nudi i kajmak iz mješine, mladi kajmak i sir u ulju.

 

Mljekara Pađeni je obiteljska tvrtka, osnovana prije 24 godine. U početku su prerađivali oko 130 litara mlijeka dnevno, a danas dnevno prerade više od 100.000 litara svježeg mlijeka. 


Ulaganja uz pomoć europskih fondova

Mljekara Pađeni je u okviru projekta EU4Agri provela investiciju vrijednu oko 280.000 KM i unaprijedila i osuvremenila proizvodnju.

Poziv potencijalnim korisnicima objavljen je u srpnju 2020, a Pađeni je prijavu podnio u rujnu te godine. Ugovor je potpisan u svibnju naredne godine, a investicija je završena pet mjeseci kasnije

- Kroz projekt smo dobili sufinanciranje izgradnje solarne elektrane na krovu mljekare za vlastite potrebe kapaciteta 148 kW i dva laboratorijska instrumenta krioskop i pH metar (Cryoscope C1 pH metar Mettler Toledo). Naš udio je bio oko 45%, a ukupna vrijednost investicije oko 280.000 KM, objasnio je Goran Vukoje, komercijalni direktor Mljekare Pađeni.

Navedeni projekt nije jedini. Mljekara pađeni prepoznala je važnost EU grantova, projekata i fondova, pa se natječe i na dodatna dva projekta.

- Jedan je u vezi sa cirkularnom ekonomijom i energetskom efikasnošću. Tu smo stavljeni na finalnu rang-listu, prošli smo, a sada smo u fazi potpisivanje ugovora. To je projekt uz pomoć kojega ćemo napraviti još jednu manju solarnu elektranu za vlastite potrebe od 50 kW i zamjenu rasvjete s LED rasvjetom kako bismo smanjili potrošnju električne energije, kao i nabavku prese za presanje ambalažnog otpada, kartona i plastike. Drugi projekt je u vezi s informacijsko-komunikacijskim tehnologijama. Jednostavnije rečeno, želimo osuvremeniti proizvodnju kroz informatiku, kaće Vukoje.

 


Sigurnost poslovanja i rasta

U planu je i potpuno popunjavanje kapaciteta krova solarnim panelima. Do sada je instalirano ukupno 459 kW, a kapacitet krova je oko 700 kW. 

Danas zapošljavaju oko 170 radnika, a nude oko 50 različitih proizvoda. Pokrivaju domaće, ali i regionalno i europsko tržište. Dozvolu za izvoz na europsko tržište dobili su prije nešto više od šest godina, a uspjeli su dostići zahtjevne EU standarde i procedure. U Sloveniju, Hrvatsku, Švedsku i Njemačku danas izvoze oko dva posto ukupne proizvodnje. Najveći izvoz ostvaraju u Crnu Goru, a pokrivaju i tržište Srbije.

- Mlijeko otkupljujemo od oko 800 kooperanata od Bijeljine sve do Trebinja i sa dvije velike farme, jedne iz Čapljine i jedne iz Tomislavgrada, ističe je Vukoje i dodaje kako kada proizvođači imaju siguran otkup, stabilnu cijenu i redovnu isplatu, mogu razmišljati i o širenju i daljnjoj proizvodnji.

Obzirom kako neprekidno ulažu i osuvremenjavaju proizvodnju, dodatna sredstva u vidu grant poticaja, poput sredstava koja su dobili, itekako su im značajna. 

Radne snage im ne nedostaje, a tokom radnog procesa često se otvaraju i pojedinačna nova radna mjesta. Širenje proizvodnje uvijek zahtijeva i povećanje broja zaposlenika.


Manager.ba
 

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji