CRAFT PROIZVODNJA
LIKERI IZ VISOKOG: „Kraljica“ osvojila ljubitelje ljutih kapljica
Manager.ba/Capital.ba BiH 27 studenog, 2018

Medovača, Malinovača, Medica i Malinica su rakije i likeri proizvedeni pod brendom „Kraljica“. Ova alkoholna pića sinonim su kvalitetnog, domaćeg proizvoda, a svoj put našla su do mnogobrojnih ljubitelja ljute kapljice i nagrađivana su za vrhunski kvalitet.

Poljoprivrednu proizvodnju „Malinica“ 2016. godine započela je Sabina Krivdić iz Visokog sa namjerom da se bavi uzgojem malina i njihovom preradom.

Iako joj je namjera bila linija proizvoda od malina: sokovi, namazi, kolači, jedan proizvod se odmah izdvojio i osvojio njenu pažnju – liker od malina.

- Na našem području poznat je liker od višanja, a ja sam htjela probati nešto novo i eksperimentirala sam sa malinama. Sama ta pažnja koju je liker izazvao natjerala me na istraživanje“, priča Sabina.

Istražujući je shvatila da je craft proizvodnja jakih alkoholnih pića možda bolja opcija od prvobitno zamišljenih proizvoda od maline.

 

                                                                          Sabina Krivdić 

 

„Craft, odnosno zanatska proizvodnja ne samo piva nego i jakih alkoholnih pića u svijetu doživljava svoj procvat. Konzumenti sve manje vjeruju velikim proizvođačima, industrijama, a sve više pažnju pridaju manjim proizvođačima koji svojim imenom i prezimenom, likom i djelom, stoje iza svoje proizvodnje i svog proizvoda. Mene je čitava ta priča privukla, bio mi je izazov biti žena koja će se upustiti u proizvodnju koja je na našem području rezervirana za muškarce“, naglašava Sabina.

Čitav proces proizvodnje radi i kontrolira sama, uz pomoć najbližih, ali teret od nabavke do krajnjeg kupca nosi sama.

„Suština craft destilerije i jeste mala količina, ali strogo kontrolirana od osobe koja je najčešće i osnivač. Takva proizvodnja nije garant da će se sam proizvod svima svidjeti, ali je garant kvalitete“, ističe Sabina.

Osim likera od malina, počela je praviti likere i rakije od ostalih sastojaka sa domaćeg podneblja, a nakon mnogo eksperimenata i ispitivanja, unutar poljoprivredne proizvodnje „Malinica“ nastala je linija jakih alkoholnih pića pod brendom „Kraljica“.

Sabina trenutno proizvodi Medovaču – rakiju od meda, Malinovaču – rakiju koja je kombinacija malina i meda, Medicu – liker od meda i Malinicu – liker od malina.

 

 

- Porodicu "Kraljica" čine dvije rakije i dva likera i sva četiri proizvoda su vrlo specifična. Medovača je rakija koja je nastala fermentacijom i duplom destilacijom meda, i nije slatko piće. Smatra se jednom od najstarijih rakija, ali se već odavno ne proizvodi na taj način jer je sam proces dug i skup. Međutim, rezultat je jako alkoholno piće čija kemijska analiza pokazuje da se radi o vrlo kvalitetnom piću koje ne sadrži metanol i samim tim ne izaziva neželjene posljedice nakon komzumacije“, objašnjava Sabina.

Za Malinovaču ističe da je kombinacija meda i malina, da također nije slatko piće, ali je vrlo ugodne arome i mirisa maline, dok su likeri, naravno, slatka pića manje jačine.

- To su proizvodi kojima sam se odlučila posvetiti, a potražnja pokazuje da sam donijela dobre odluke“, kaže Sabina.

Ističe da je prilikom započinjanja posla imala teškoća i prepreka, posebno jer je u pitanju posao koji nije čest u BiH, ali dodaje da je imala sreću i da se lokalna administracija, zadužena za registraciju destilerije, potrudila da joj u potpunosti izađe u susret i pomogne da bude prva u ovoj oblasti.

- Na prepreke i dalje nailazim jer smo mi administrativno jako kompleksna država. Postojanje različitih nivoa vlasti i odgovornosti u mnogome otežava poslovanje. BiH jeste komplicirana ali nam je zemlja lijepa i bogata prirodnim resursima. Uvijek nešto dobivate, a nešto gubite. Možda ćemo dugo čekati i teško doći do svih potrebnih dozvola, rješenja, dokumenata, ali su nam voda, voće, med, začini i sve što nam treba za kvalitetan proizvod nadohvat ruke. Mislim da o tome ne razmišljamo dovoljno, naglašava Sabina.

Sabinine rakije i likeri dobitnici su četiri plakete za vrhunsku kvalitetu.

I dalje planira sudjelovati i promovirati ih na sajmovima i natjecanjima u BiH i regiji.

Ima također i dosta ponuda za suradnju od distributera, tako da će, ističe, vrlo brzo doći do neophodnog proširenja proizvodnje.

Međutim, Sabina je na početku bavljenja ovom proizvodnjom odlučila da njena craft proizvodnja neće prerasti u industrijsku.

- Proizvoditi ću količine koje sama mogu kontrolirati jer želim da moji proizvodi budu sinonim kvalitetnog, domaćeg proizvoda. Svaka boca koja izađe iz moje male destilerije bit će proizvedena sa jednakom pažnjom i posvećenosti“, zaključila je Sabina.

Poljoprivredna proizvodnja „Malinica“ i njen osnivač Sabina Krivdić dokaz su da se zalaganjem i radom može postići cilj i napraviti kvalitetan proizvod.