ISKORISTITE PRILIKU
Kako od menadžera napraviti vašeg mentora
Manager BiH 20 travnja, 2024

Mentori su pravi heroji nečije karijere, ugledate se na njih ili vam pomažu i vode vas u vašem profesionalnom razvoju. Oni mogu biti netko koga već poznajete i s kim biste željeli razvijati komunikaciju. Većina misli kako ima mentore koji su lideri u kompaniji ili bivši suradnici, ali vaš trenutni menadžer također može biti vaš mentor.

 

Studije pokazuju kako mentori značajno povećavaju svoju samoučinkovitost i stječu realnije poglede na svoje radno mjesto i potencijalne mogućnosti karijere. Istovremeno, formalni programi mentorstva učinkoviti su u postizanju ciljeva učenja i poslovanja, unatoč tome što je samo 29% sudionika izjavilo kako njihova kompanija ima formalni program mentorstva.

Dakle, ako želite vašeg menadžera za mentora, bez obzira imate li formalni ili neformalni program mentorstva na poslu, postoje stvari koje treba imati na umu kada im se obraćate kako biste ostvarili želju i oni postali vaši mentori.


Priznajte kako je to drugačiji odnos

Možda ćete smatrati kako je vaš menadžer nadmen ili ste stidljivi zamoliti ga za uslugu, te prirodno, prići im kako bi zatražili mentorsku potporu možda neće biti lak podvig.

Prvo izaberite odgovarajuće vrijeme i okruženje za tu vrstu razgovora. Naglasite zahvalnost za njihove liderske vještine i poštovanje za karijeru koju imaju. Dajte im do znanja kako biste voljeli vidjeti kako od njih možete učiti u mentorskom odnosu.

Budite jasni i određeni što želite postići. Recite i za koje specifične vještine ili oblasti mislite kako bi uz njihovo vodstvo bile posebno korisne.


Zakažite posebno pozive za mentorstvo

S novouspostavljenim odnosom možda ćete morati preći s jedne uloge na drugu, odnosno biti njihov podređeni što bi vas moglo zbuniti. Morate biti u mogućnosti svoju ulogu podijelite u skladu sa tim.

Znajte kako bi trebalo uložiti vrijeme u učenje od njih kao mentora. Jedan od načina je zakazivanje poziva koji su specifični za mentorstvo. Za razliku od redovnog sastanka s vašim menadžerom tjedno ili dvotjedno, poziv za mentorstvo treba se odvijati samo kvartalno ili svakih šest mjeseci.

Diskusije se mogu vrtjeti oko ciljeva i vaših potreba, ali i općih tema poput strategije i mogućnosti umrežavanja, rješavanja problema vezanih za ravnotežu između posla i privatnog života i postavljanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva.

Imajte na umu kako se 87% mentora osjeća osnaženim takvim odnosom i kako bi to trebalo rezultirati većim samopouzdanjem za oboje, stoga je važno nastaviti njegovati vezu umjesto prepuštanja zastari.


Igrajte dugu igru

Ništa ne traje vječno, uključujući i odnos menadžer-zaposleni. Ali ako ste zajedno uspostavili mentorski odnos, vaša povezanost može ići dalje od vaše trenutne uloge. Zapamtite kako mentorstvo nije transakcijski odnos, već zajedničko putovanje koje slavi uspjehe i mentora i vas, bilo profesionalnih ili osobnih.

Zbog toga se savjetuje igrati dugu igru tako što ćete ostati povezani sa svojim mentorom. U ovisnosti od odnosa koji ste izgradili s njima, pratite ih na društvenim mrežama, posebno na Linkdinu. Podijelite s njima svoje velike pobjede i spomenite kako ste ih postigli lekcijama koje su prenjeli. I čestitajte im kada dođe red na njih podijeliti pobjedu.

Ne morate lebdjeti nad njihovim životom, ali uvijek budite tu jedni za druge, čak i sa ograničenim kontaktom. Tko zna, možda čak i iskoristite mrežu svog mentora ako vam zatreba.


Savjet više

Imajte na umu kako to što ste u ovoj ulozi, to ne znači kako bi se trebali zavjetovati na potpunu odanost. Možete imati druge mentore i još uvijek možete dobiti novi posao negdje drugdje.Samo zato što je vaš menadžer vaš mentor ne znači kako morate zauvijek biti u istoj ulozi.

A kada dođe vrijeme razlaza, učinite to s poštovanjem i podsjetite ih kako vam je njihovo liderstvo omogućilo tražiti bolje mogućnosti i kako ste zahvalni na ulozi koju su igrali u vašoj karijeri.


Izvor: Forbes
Prilagodba: Manager.ba

 

Najnovije vijesti
Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti