EBRD
Izraelski BIG CEE dobio 100 milijuna eura kredita za širenje na zapadnom Balkanu
Manager Regija 17 studenog, 2023

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) objavila je kako je je odobrila kredit od 100 milijuna eura za BIG CEE B.V., dio kompanije BIG Shopping Centers iz Izraela, koja namjerava širiti poslovanje u regiji Zapadnog Balkana kroz gradnju, renoviranje i kupovinu retail parkova i trgovačkih centara.

 

Prva dva projekta koja će biti financirana kreditom, bit će dva moderna retail parka koje BIG CEE planira izgraditi u Srbiji – u Staroj Pazovi i Čačku. Investitor se obvezao osigurati međunarodni certifikat održivosti BREEAM za sve objekte koje financira EBRD.

BIG CEE B.V. jedan od vodećih investitora i vlasnika otvorenih retail parkova i trgovačkih centara u središnjoj istočnoj Europi. Upravlja sa 13 tgovačkih centara – 11 u Srbiji i 2 u Crnoj Gori. 

Tvrtku je 1994. godine osnovao Yehuda Naftali. Grupa BIG je vlasnik i menadžer nekretnina u Izraelu, SAD-u, Srbiji, Crnoj Gori i Francuskoj, a bavi se razvojem zemljišta u potpunom ili djelomičnom vlasništvu u Izraelu i Srbiji.

Kompanija je kontrolni dioničar Afi Properties (89,29%), koja upravlja nekretninama u Izraelu i istočnoj Europi (Rumunjska, Češka, Poljska i Srbija).

BIG se uglavnom fokusira na industriju komercijalnih trgovačkih centara, dok se Afi Properties fokusira na urede i rezidencije za iznajmljivanje. Grupa takođe ulaže i posluje u sektoru obnovljive energije.

BIG Grupa trenutno razvija, posluje i upravlja s 139 projekata diljem svijeta, uključujući 56 trgovačkih centara, 35 poslovnih zgrada, 16 rezidencijalnih projekata i 7 logističkih centara.


Manager.ba

Najnovije vijesti
Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji