kredit

Potpisan ugovor o dva kredita vrijedna 150 miliona eura

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je juče u Sarajevu sa predstavnicima Evropske investicione banke ugovore o finansiranju projekata na Koridoru “Vc” – Mostar jug i Zenica sjever, ukupne vrijednosti 150 miliona evra. 

Bevanda je ugovore potpisao sa šefom Odsjeka Evropske investicione banke za kreditiranje za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateom Rivelinijem i šefom Odjeljenja za pravne poslove Masimom Novom u prisustvu članova Predsjedništva BiH i predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska, koji je danas posjetio BiH.

Hrvatski

"Robne rezerve" nude otpis kamate ako se vrati glavnica

"Robne rezerve RS" u stečaju otpisat će poljoprivrednicima kamatu na dug od 3,5 miliona KM za regresiranu naftu i đubrivo ako do 30. septembra vrate glavnicu duga.

Ovo je bio prijedlog Doste Baraković, stečajne upravnice, koji je prihvatila Skupština povjerilaca, koja je danas održala sjednicu u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

Hrvatski

Općina Novo Sarajevo osigurala 600.000 KM za programe podrške nezaposlenim i startupe

Općina Novo Sarajevo je u budžetu za 2018. godinu uspostavila novi program u cilju podrške aktivnoj politici zapošljavanja koji se sastoji od niza mjera koje imaju za cilj da pruže podršku nezaposlenim osobama.

Ovim programom obuhvaćene su osobe koje traže prvi put zaposlenje, demobilisani borci i osjetljive kategorije stanovništva, a posebna podrška predviđena je za poduzetnike koji prvi put započinju svoj biznis (startup biznis).

Hrvatski

19,5 milijuna američkih dolara za bolnice u Hercegovini

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj u vezi s izgradnjom i obnovom određenog broja bolnica u Bosni i Hercegovini u vrijednosti od 19,5 milijuna američkih dolara.

Novac će biti utrošen na dovršetak izgradnje i obnove tri bolnice u Mostaru i Konjicu, čime će biti osigurane moderne medicinske usluge za pacijente u Kantonalnoj bolnici "Safet Mujić" Mostar, Bolnici Konjic i Sveučilišnoj bolnici Mostar. Rok otplate zajma je 25 godina, uključujući pet godine grace perioda, uz kamatu od dva posto. 

Hrvatski

Vlada FBiH prihvatila kredit za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla

Federalna vlada je prihvatila informaciju o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju FBiH za financiranje izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla od 450 MW, navodi se u priopćenju Vlade.

Kako je ocijenjeno, Nacrt sporazuma o kreditnoj liniji između Elektroprivrede BiH i Izvozno-uvozne banke Kine predstavlja dobru osnovu za vođenje pregovora i konačno usuglašavanje ovog sporazuma i drugih financijskih dokumenata koji iz njega proizilaze.
Hrvatski