ZAŠTITA ZEMLJOPISNOG PORIJEKLA
Glamočki krumpir i službeno postaje brend
Manager BiH 21 travnja, 2024

U Glamoču će idućega petka biti promoviran projekat o zaštiti zemljopisnog porijetla glamočkog krumpira pod nazivom "Glamočki krumpir – sprega čovjeka, prirode i gospodarstva". 

 

Iza događaja stoji udruga Glamočki krumpir iz Glamoča, a u Etno domaćinstvu Nenadić. Promociji će nazočiti predstavnici Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, Tehnološkog fakulteta u Banja Luci, Vlade HBŽ, općine Glamoč i poljoprivrednih proizvođača.

“Ovom prilikom bit će predstavljene procedure za dobijanje oznake zemljopisnog porijekla glamočki krumpir, kriterija kvaliteta kao i vizuelni identitet proizvoda – Glamočki krumpir – krumpir sa zaštićenim zemljopisnim porijeklom, najavili su organizatori.

Ovo je prvi put da će kupci imati mogućnost jednostavnim skeniranjem etikete provjeriti podatke o konkretnom proizvođaču, sorti, površini pod usjevom, parametrima kvaliteta te dokumentaciji koja potvrđuje kvalitet i zemljopisnu oznaku krumpira.

Prošle godine je glamočki opanak, tradicionalni opanak s područja općine Glamoč je, uz podršku projekta USAID Turizam, upisan u Registar zemljopisnih oznaka i imena porijekla pri Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Do sada su oznakom porijekla i zemljopisnog porijekla u BiH zaštićeni nevesinjski krumpir, visočka pečenica, livanjski sir i drvarski mućeni pekmez od drenjina. 
Ovi proizvodi su  zaštićeni u skladu sa Pravilnikom o sustavima kvaliteta za prehrambene proizvode što omogućava proizvođačima ovih tradicionalnih proizvoda podnošenje zahtjeva i sticanje odgovarajuće oznake i na razini Europske unije.


Manager.ba
 

Najnovije vijesti
Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti