KOMPANIJE
Coca-Cola posvećena dobrobiti zajednica u kojima posluje
Manager.ba BiH 24 prosinca, 2018

Smanjenje potrošnje vode i energije i povećanje reciklaže otpada rezultat su strateške posvećenosti i brojnih i kontinuiranih investicija Coca-Cole u Bosni i Hercegovini.

Tijekom proteklih pet godina Coca-Cola je postigla izuzetne rezultate u smanjenju potrošnje vode i energije, kao i u reciklaži otpada, potvrdili su podaci Studije o socioekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini u 2017. godini.  

Tako je potrošnja vode smanjena za čak 46%, dok je potrošnja električne energije smanjena za 11%. 

Osim direktnih ušteda i utjecaja, učešćem u projektima i inicijativama Coca-Cola aktivno daje doprinos u očuvanju bosanskohercegovačkih voda.

Jedan od značajnih je Inicijativa Čist Vrbas, pokrenuta u okviru javno-privatnog partnerstva sa akterima koji su prepoznali značaj Inicijative.

Briga o vodi jedan je od prioriteta Coca-Cole, kako na svjetskom nivou tako i lokalno, te da se nastojanja na ovom polju fokusiraju na tri područja: smanjenje potrošnje vode u proizvodnom procesu, tretman otpadnih voda kojim se postiže da je tretirana voda sigurna za biljni i životinjski svijet i da se može ispuštati direktno u prirodu, te podršku projektima u zajednici s ciljem zaštite voda.

Coca-Cola HBC B-H je prva i, još uvijek, jedina kompanija u Bosni i Hercegovini - nositelj Zlatnog European Wather Stewardship certifikata, koji dodjeljuje Europska agencija za upravljanje i očuvanje voda (European Water Partnership – EWP) za izvrsnost u ovom području.

Coca-Cola godinama razvija prakse koje se odnose na odgovornost na tržištu, u lokalnoj zajednici i radnom okruženju, prema okolišu, kao i svoje prakse izvještavanja.

Coca-Cola je globalno lider u postavljanju trendova pa tako i u transparentnom izvještavanju o poslovanju.

U studenom je Coca-Cola, po treći put u proteke četiri godine ponudila, kako poslovnoj i stručnoj, tako i općoj javnosti Bosne i Hercegovine, sveobuhvatne i jasne podatke o svom poslovanju i utjecaju u ekonomskom i društvenom smislu, kroz Studiju o socioekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini u 2017. godini. 

Prvu ovakvu studiju, koja se odnosila na poslovanje u 2014. godini Coca-Cola je izradila i predstavila 2015. godine, a potom je 2017. izradila prvi domaći Izvještaj o održivosti zasnovan na analizi poslovanja i utjecaja u 2016. godini.

Pored podataka koji pokazuju značajna smanjenja u potrošnji vode i električne energije, posebno je zanimljiv podatak i da je kompanija uspjela povećati reciklažu otpada za 93%, u istom petogodišnjem periodu.

Zbog štetnih utjecaja na klimu, vlade se trude postupno ukinuti upotrebu HFC-a.

Coca-Colina svijest o važnosti očuvanja okoliša, spojena sa inovacijama, rezultirala je korištenjem rashladnih sistema bez HFC-a.

U poređenju sa 2014. godinom, kada je Coca-Cola imala svega 25% rashladnih sistema bez HFC-a, ovaj postotak se u 2017. godini povećao na 46%.

Pored toga što ima veliki utjecaj na ekonomiju i društvo Bosne i Hercegovine, te aktivno pomaže u očuvanju okoliša i smanjenju potrošnje vode, brinući se o zajednici u kojoj posluje, Coca-Cola također direktno stvara 29 milijuna KM dodane vrijednosti u ekonomiji Bosne i Hercegovine, pokazala je Studija.

Studiju o socioekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini u 2017. godini izradili su stručnjaci međunarodne kompanije Steward Redqueen, specijalizirane za strateško savjetovanje, predvođeni prof. dr. sc. Ethanom B. Kapsteinom.

Rezultati studije dobiveni su na temelju priznatog ekonomskoga modela koji se zasniva na analizi ulaznih i izlaznih podataka.

U obzir je uzet direktni utjecaj poslovanja Coca-Cole u Bosni i Hercegovini i indirektni utjecaj na domaće dobavljače i trgovinske partnere, te njihove dobavljače.

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
Povezani članci

1

2