Gačani poslednjih godina vode borbu za opstanak autohtone rase goveda - Gatačko goveda, po kojem je ovaj hercegovački kraj poznat. Zbog nesistematskog križanja poslednjih desetljeća došlo je do narušavanja genoma, čime je ova rasa bukvalno na granici izumiranja.
Mnogi su se, u trci za većom količinom mlijeka, okrenuli drugim rasama goveda. Međutim, to nije slučaj sa Milenkom Lučićem. On u svom stadu ljubomorno čuva gatačko govedo. Kaže nije zabrinut za njihov opstanak.
"Sad u novije vrijeme ljudi su počeli, pošto je ekonomija na prvom mjestu i količina mlijeka, počeli su raditi sa simentalcima. Međutim, ja mislim kako gatačko govedo, ima mnoge prednosti u odnosu na ta goveda. Može trajati i duplo više nego ta goveda. Što se tiče reprodukcije oni se redovno tele, i redovno daju potomstvo, za razliku od tih krava, ako da nešto više mlijeka, ona se oteli nekoliko puta i to je kraj", kaže Milenko Lučić iz Gacka.
Zbog loše situacije upaljen crveni alarm za opstanak gatačkog govečeta. Mnoge institucije bave se ovim pitanjem, a sve je prije četiri godine pokrenula Udruga uzgajivača gatačkog goveda. Intenzivno rade na genotipizaciji, kako bi se sačuvala ova rasa.
"Do sada smo utvrdili kako se na području Gacka nalazi preko 100 autohtonih jedinki, što znači kako borbu i projekat nastavljamo i dalje dok se ne stvore preduvjeti za stabilnu populaciju na na području naše općine", kaže Dušan Andrijašević, predsjednik Udruge.
Stočarstvom se ovdje bavi gotovo svako domaćinstvo. Mlijeko gatačkog goveda vrhunske je kvalitete, a mnogi lokalni stočari imaju izvore prihoda od prodaje ili mliječnih proizvoda po kojima je poznat ovaj hercegovački kraj.
Glas Srpske | Manager.ba