U PLANU ČETVRTA
Bijeljina razvija privredu u tri industrijske zone
Manager.ba/ba.ekapija.com BiH 02 svibnja, 2018

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić kaže da je Bijeljina jedan od gradova u BiH koji ima najbolje uslove za investitore.

- Dobili smo BFC sertifikat, uredili tri poslovne zone, dok je za četvrtu usvojen regulacioni plan. Takođe, isplanirali smo i definisali sve pogodnosti za buduće investitore, a koje su u nadležnosti lokalnce zajednice – rekao je Mićić za eKapiju na Poslovnom forumu menadžera održanom krajem marta u ovom gradu.

Prema njegovim riječima, Grad je uložio dosta novca u uređenje infrastrukture u tri industrijske zone.

- U Industrijskoj zoni 2, koja je površine 39,5 hektara, ostalo je još tri slobodne parcele, ukupne površine oko 67.000 m2. Na prethodne četiri javne licitacije prodali smo ukupno 35 parcela, pri čemu je početna cijena iznosila od 10 KM, 15 KM i 30 KM, zavisno od pozicije. Gradska uprava je omogućila investitorima 10% popusta za jednokratno plaćanje ili plaćanje u jednakim mjesečnim ratama u periodu od 5 godina. 

Neki od investitora koji su kupili zemljište u okviru zone 2 su bijeljinske firme KS20, Gama S, Dekor centar, Div plast, Dis company, Necoms project, zatim Promal AB, Vuk komerc, kao i Logo. Tu su i DMV i ICM, takođe iz Bijeljine, kao i Simex-prom iz Janja, navode iz Grada Bijeljina.

Mićić dodaje da Industrijska zona 1 već uveliko živi i radi, te da je još ostalo prostora da se eventualno prošire preduzeća Orao i Sava.

- Što se tiče Industrijske zone 3, tamo je već oko 10 firmi izgradilo svoje objekte i počelo da radi, dok su objekti na ostalim placevima u fazi izgradnje. Njena površina iznosi 22 hektara i nalazi se uz zaobilaznicu ka deponiji. U ovoj zoni je ostalo još šest slobodnih parcela. U okviru zone 3 zemljište su kupile bijeljinske firme Virtus, Div plast, HY Power Flexomatic, Talum, Limar Mile, zatim Bistrik, Turbo servis, Euroterm plastika, te Mikron. 

Industrijska zona 3 je namijenjena za laku industriju i malu privredu. Naknade i takse za investitore koji u ovoj zoni grade proizvodne objekte bile su umanjene i do 90%.

- Što se tiče Zone 4, ona je predviđena blizu obilaznice. Ako dođe do izgradnje pruge Šamac-Brčko-Bijeljina, kao i izmještanja željezničke stanice na obilaznicu, aktivirala bi se i četvrta zona – objašnjava Mićić.

Prema Regulacionom planu Industrijska zona 4, površina buduće zone je 95 hektara. Zona je predviđena za industrijsko-proizvodnu djelatnost, laku industriju, kao i mala preduzeća. 

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce