SASTANAK
BiH i Njemačka nastavljaju saradnju u oblasti zapošljavanja
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 23 svibnja, 2018

Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, primio je danas delegaciju Savezne agencije za zapošljavanje SR Njemačke, koju je predstavljao direktor Centralnog ureda za posredovanje stručne radne snage iz inostranstva (ZAV), Alexander Wilhelm, a sastanku je prisustvovala i predstavnica GIZ-a Azra Ramić.

Na sastanku je iskazano obostrano zadovoljstvo dosadašnjom implementacijom Dogovora o posredovanju pri zapošljavanju radnika iz BiH u Njemačku na određeno vrijeme na poslovima njegovatelja, te je Agencija dobila priznanje za efikasan rad, a dogovoreno je i da se nastavi sa implementacijom Dogovora sa mogućnošću daljeg unaprjeđenja.

Također je pozdravljena praksa da direktor Agencije povremeno posjeti bh. radnike u Njemačkoj i da se na licu mjesta uvjeri u njihov status.

Na sastanku je razgovarano i o Uredbi 26.2. Vlade SR Njemačke, te je dogovoreno da će se u narednom periodu raditi na formalizaciji radnih migracija državljana BiH u Njemačku kako bi se osigurala puna radno-pravna zaštita naših državljana, a što je moguće jedino uz učešće dvije državne agencije u proceduri posredovanja u zapošljavanju.

Na taj način bi se vodilo računa i o stvarnom podudaranju potreba i ponude radne snage, što bi rezultiralo kvalitetom i zaštitom tržišta rada obje države.

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji