Njemačka

U Njemačkoj rastu narudžbe u tvornicama

Najsnažnije su poskočile narudžbe iz drugih zemalja eurozone, za 20,9 posto, dok su one iz ostatka svijeta uvećane skromnih dva posto.

 

Narudžbe u njemačkoj industriji stabilizirale su se u svibnju/maju zahvaljujući oporavku domaće i inostrane potražnje u uvjetima postupnog ublažavanja mjera karantene širom svijeta, pokazali su u ponedjeljak najnoviji podaci Destatisa.

Hrvatski

Nijemci ponovo traže dobavljače s Balkana

Predstavništvo njemačke privrede u BiH, njemačke Vanjskotrgovinske komore (AHK) u zemljama Zapadnog Balkana, kao i njemačko Udruženje za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku (BME e.V.), ponovo organiziraju regionalni B2B projekt.

 

Događaj će biti održan u njemačkom Mannheimu 15. i 16. lipnja/juna 2020. godine.

Cilj projekta je da njemačke firme pronađu proizvođače iz regije, tj. nove potencijalne dobavljače roba i usluga iz traženih djelatnosti poslovanja.

Hrvatski

Najinovativnije zemlje na svijetu: Njemačka zauzela tron

Njemačka je ove godine zauzela prvo mjesto najinovativnijih zemalja u svijetu nakon što je Južna Koreja šest godina suvereno držala čelnu poziciju na listi, a SAD je pao na deveto mjesto.

 

Prema najnovijem Bloombergovom Indeksu inovacija za 2020. godinu, Njemačka je najinovativnija zemlja u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Poslije Njemačke slijede Južna Koreja, Singapur, Švicarska i Švedska, a među prvih deset se nalaze još i Izrael, Finska, Danska, Sjedinjene Američke Države i Francuska.

Hrvatski

Koja je cijena života u Njemačkoj?

Nakon nedavnog pisanja o tome koliko novca zaista bude na računu kada se u Njemačkoj zaradi 2.950 eura, dakle nakon što se odbiju sva državna davanja i doprinosi, postavlja se pitanje: kolika mi je neto plaća dovoljna za život i koliko je skup život u Njemačkoj?

 

Njemačka je jedna od omiljenih destinacija iseljenika iz BiH i susjednih zemalja. Ipak u toj državi život i nije tako jeftin.

Samo za stan mjesečno treba izdvojiti trećinu plaće, pa se postavlja pitaje i koliki su ostali troškovi.

Hrvatski

Novi njemački zakon o useljavanju - ovo su detalji

Njemačka treba stranu radnu snagu. Stephan Mayer, državni tajnik njemačkog Ministarstva unutranjih poslova, eksluzivno za DW govori o detaljima novog zakona o useljavanju stranih radnika.

Koje su glavne osobine novog zakona o useljavanju?

U središtu zakona o useljavanju stručne radne snage stoje stručnjaci iz zemalja koje nisu članice Europske unije.

Hrvatski

Poziv firmama za dodjelu detašmana za izvođenje radova u Njemačkoj

Vanjskotrgovinska komora BiH, u suradnji sa Privrednom komorom Federacije BiH i Privrednom komorom Republike Srpske, objavila je Javni konkurs/natječaj za dodjelu detašmana za izvođenje radova u Saveznoj Republici Njemačkoj u detašmanskoj 2019/2020. godini.

Ukupan kontingent od 2000 dozvola/mjesečno raspodjeljuje se po djelatnostima.

Hrvatski

Njemačka i dalje ima najveći višak novca u budžetu na svijetu

Njemački višak u budžetu u prošloj je godini smanjen, ali je i dalje uvjerljivo najveći u svijetu zahvaljujući snažnom izvozu, pokazali su podaci njemačkog Instituta za ekonomska istraživanja (Ifo).

Tekući račun čine robe i usluge, dohodak od investicija i naknade zaposlenima, te tekući transferi poput radničkih doznaka, transferi vladi i dr.

Hrvatski

Milijuni Nijemaca s posla idu na „mini-posao“

Čak 3,4 milijuna građana Njemačke radi više poslova, dok ih je 2003. godine bilo oko 1,4 milijuna.

Njemačka je prva u Europi po broju ljudi koji, pored primarnog, imaju dodatni posao.

Većina njih ima glavni posao i pored njega – dodatni.

Taj dodatni posao je najčešće takozvani „mini job“ sa zaradom od 450 eura mjesečno. Te brojke je, na parlamentarni upit Stranke ljevice, objavila njemačka vlada.

Hrvatski

Götz Werner: Bio je prodavač zubne paste, ali sanjar je pobijedio

Prije više od četiri desetljeća iz ničega je izgradio svoj trgovački imperij. Danas je poznat i kao pobornik ideje o uvođenju osnovnog dohotka za sve građane, bez obzira radili oni ili ne.

Te dvije stvari moguće je objediniti samo ako se zovete Götz Werner. 

Više od deset godina nakon što je prestao raditi, on je zadovoljan poslovanjem dm-a.

Hrvatski

10 stvari koje se isplati vidjeti u njemačkoj metropoli

S katedrale puca dobar pogled, ali ako želite najbolji, morat ćete posjetiti televizijski toranj. Iako izgrađen sada već davne 1969., sa svojih 368 metara i dalje je najviša građevina u Njemačkoj.

Berlin, glavni grad Njemačke i nakon Londona drugi je najveći grad Europske unije s nešto više od tri milijuna duša. Grad je to bogate povijesti, koji je dugi niz godina bio podijeljen na istočni i zapadni dio, ali i grad zelenila te raznih kultura.

Hrvatski