ZANIMLJIVOSTI
Španjolska kompanija Aguaer iz zraka pravi vodu za piće
manager.ba/ba.ekapija.ba BiH 07 kolovoza, 2021
Izvor fotografije:
ba.ekapija.com

Ovi strojevi koriste struju da ohlade zrak, dok se ne kondenzira u vodu, koristeći isti metodu koja se događa prilikom kondenzacije u klima uređajima.

 

Stručnjaci već godinama upozoravaju na to da je neophodno štedjeti i racionalno koristiti vodu za piće. Iako 71% površine naše planete pokriva voda, svega 2,5% čine resursi pijaće vode. Skoro trećina svjetskog stanovništva u budućnosti bi mogla da ostane bez vode za piće.

Zato mnogi istraživači i naučnici rade na "proizvodnji vode". Kompanija Aguaer iz Španjolske razvila je sistem pomoću kog iz zraka izvlače vodu za piće.

- Naš cilj je da osiguramo vodu za piće svim ljudima na planeti Zemlji. Za proizvodnju vode nije nam potrebna nikakva voda, jer kondenziramo apsolutnu vlažnost zraka uz pomoć rashladnog postrojenja - navodi se na stranici ove kompanije.

Ovi strojevi koriste struju da ohlade zrak, dok se ne kondenzira u vodu, koristeći isti metodu koja se događa prilikom kondenzacije u klima uređajima, prenosi Reuters.

Između 50 i 75 litara vode dnevno može da proizvede jedan mali stroj, dok velika ima kapacitet proizvodnje 5.000 litara vode dnevno.

Još jedna prednost Agvaer mašina je ta što mogu da rade i u pustinjskim područjima i proizvode vodu, naročito u onim oblastima u kojima nije moguće dobiti je na drugi način.

Ovi strojevi su ekološki prihvatljive i nemaju utjecaja na životnu sredinu i ne zagađuju je.

Povezani članci

1

2

Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji