okoliš

Odobreno 300.000 KM za realizaciju projekata iz oblasti okoliša

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo potpisala je danas ugovore s direktorima javnih ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim područjima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ove ustanove su dobile sredstva na osnovu Javnog poziva za odabir korisnika pod nazivom "Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - Akcioni plan Strategije okoliša" za 2018. godinu, u programu Sufinansiranje projekata zaštite prirode u FBiH, u ukupnom iznosu od 300.000 KM.

Hrvatski

Svjetski dan zaštite okoliša 2018.

Tema ovogodišnje kampanje je borba protiv onečišćenja plastičnim otpadom, a glavna zemlja domaćin je Indija.

Uključite se u borbu protiv onečišćenja plastičnim otpadom! Ukoliko ponuđene plastične proizvode ne možete ponovno koristiti, odbijte ih! Budite dio svjetskog pokreta za očuvanje našeg planeta! Zajedno možemo pobijediti onečišćenje plastikom

Jeste li znali? Svake godine u morima i oceanima našeg planeta završi 13 milijuna tona plastičnog otpada!

Hrvatski

Japansko naselje koje funkcionira gotovo bez smeća

Stanovnici Kamikatsua, malog naselja u jugozapadnom Japanu, pokušavaju živjeti bez smeća.

Razvrstavanje smeća u različite kontejnere kako bi se što više stvari ponovo recikliranjem iskoristilo poprimilo je potpuno novu dimenziju u Japanu. Stanovnici Kamikatsua sortiraju otpad u 34 odvojene kategorije. Preciznije, imaju kante za aluminiji, čelik, karton, papir i druge materijale.

Hrvatski