U ŽARIŠTU
Svjetski dan zaštite okoliša 2018.
Manager.ba/ekovjesnik.hr Svijet 05 lipnja, 2018

Tema ovogodišnje kampanje je borba protiv onečišćenja plastičnim otpadom, a glavna zemlja domaćin je Indija.

Uključite se u borbu protiv onečišćenja plastičnim otpadom! Ukoliko ponuđene plastične proizvode ne možete ponovno koristiti, odbijte ih! Budite dio svjetskog pokreta za očuvanje našeg planeta! Zajedno možemo pobijediti onečišćenje plastikom

Jeste li znali? Svake godine u morima i oceanima našeg planeta završi 13 milijuna tona plastičnog otpada!

Svjetski dan zaštite okoliša (eng. World Environment Day) obilježava se 5. lipnja svake godine u više od 100 zemalja svijeta. To je najvažniji dan UN-ovog poticanja ekološke osviještenosti i djelovanja na području zaštite okoliša. Na poticaj Ujedinjenih naroda svjetske vlade i organizacije na ovaj dan već 45. godinu zaredom pokreću akcije kojima se promiče važnost zaštite okoliša.

Tema ovogodišnje kampanje i mnogih događanja diljem svijeta koja će se ovim povodom održati je borba protiv onečišćenja plastičnim otpadom, a glavna zemlja domaćin je Indija.

U proteklih 45 godina Svjetski dan zaštite okoliša je postao globalna platforma za podizanje svijesti o širokom području zaštite okoliša, od onečišćenja mora i globalnog zatopljenja, do užih okolišnih tema na lokalnoj, nacionalnoj ili globalnoj razini. Svatko je pozvan na sudjelovanje – kao pojedinac ili kao dio grupe, i svatko može odabrati svoju temu kojom se pozornost usmjerava na osobito važan okolišni problem.

Dan 5. lipnja kao Svjetski dan zaštite okoliša izabran je na UN-ovoj Konferenciji o ljudskom okolišu u Stockholmu 1972. godine kada je donesena i odluka o pokretanju UN-ovog Programa za okoliš. Svjetski dan zaštite okoliša prvi je put obilježen dvije godine kasnije uz slogan „Samo jedna Zemlja”. Od tada se svakog petog dana u mjesecu lipnju organiziraju zelene akcije diljem svijeta.

Dodatne informacije o ovogodišnjoj kampanji potražite i na World Environment Day, a u objavama na društvenim mrežama koristite ključne riječi #BeatPlasticPollution

Video
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje