namjenska industrija

Kako su poslovale perjanice namjenske industrije

Devet najvećih tvrtki namjenske industrije u Federaciji Bosne i Hercegovine, zajedno su ostvarile preko 460 milijuna KM prihoda, 44,29 milijuna KM dobiti i upošljavale preko 4.000 uposlenih prošle godine. 

 

Najviše prihoda i najviše uposlenih prošle godine opet imao Igman iz Konjica. Sa 1432 uposlena ostvario je 133,8 milijuna KM prihoda sa 2,7 milijuna KM dobiti. 

Hrvatski

Sada je prilika za još veći rast namjenske industrije

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u prva tri mjeseca ove godine izvoz naoružanja iz Bosne i Hercegovine dosegao je 92,41 milijun KM, za razliku od tri mjeseca 2023. godine kada je iznosio 35,11 milijuna KM. 

 

Najviše su se izvozile bombe, granate, torpeda, mine, rakete i streljivo i njihovi dijelovi, najviše njih izvezeno je u Sjedinjene Američke Države i to za oko 21 milijun KM, te Slovačku (19,11 milijuna KM), Srbiju (12,54 milijuna KM) i Bugarsku za 10,12 milijuna KM.

Hrvatski

I Tehnički remont Bratunac vraća se iz Rijada s vrijednim ugovorom

Osim konjičkog Igmana, World Defense Show donio je i bratunačkom Tehničkom remontu novi vrijedan ugovor. 

 

Kompanija Tehnički remont Bratunac potpisala je u Rijadu ugovor sa holdingom Saudi Chemical iz Saudijske Arabije. 

Većinski vlasnik TRB-a Slaven Ristić rekao je Srni kako je riječ o transferu tehnologija zajedničke proizvodnje, te ugovor ima veliki značaj za TRB, jer predstavlja početak dugogodišnje saradnje, novih mogućnosti i planova sa ovom saudijskom kompanijom.

Ristić je naglasio kako je riječ o višemilijunskom poslu.

Hrvatski

Nikada nismo izvozili više naoružanja

Prošle godine, tvrtke namjenske industrije iz naše zemlje, izvezle su uvjerljivo najviše naoružanja do sada. Za svih 12 mjeseci izvezeno je 5.092.287 kilograma oružja, vrijednosti 241.144.400 KM.

 

Najviše se iz Bosne i Hercegovine izvozilo topničko i pješačko streljivo: bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slična streljiva i njihovi dijelovi, uključujući sačmu i čepove za patrone. Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, izvezeno je 4.923.942 kilograma ovih artikala u vrijednosti od 227.630.062 KM.

Hrvatski

Izvoz turske namjenske industrije doseže nestvarne brojke

Namjenska industrija Turske nadmašila je raniji rekord izvoza. Već za prva tri kvartala ove godine, isporuke su porasle za više od trećinu, objavila je Asocijacija turskih izvoznika (TIM). 

 

Borbeni dronovi proizvedeni u Turskoj bili su iznimno traženi, a vrijednost njihova izvoza dosegla je lani ogromnih 4,4 milijarde dolara. Ove godine TIM očekuje čak 5,5 milijardi dolara. 

Hrvatski

Konjički Igman zaposlio 350 novih radnika

 

Direktor dioničkog društva namjenske industrije Igman iz Konjica donio je odluku o prijemu 350 novih radnika u radni odnos na godinu dana.


U javnom oglasu koji je prethodio ovoj odluci konjička je tvornica tražila 350 izvršitelja na određeno vrijeme od godinu dana. Riječ je o radnom mjestu radnika za jednostavne poslove (poslužitelj strojeva) za koji je jedan od uvjeta najmanje završena četiri razreda osnovne škole.

Hrvatski

Kako je poslovala namjenska industrija FBiH

Vodeće kompanije namjenske industrije koje posluju u FBiH sve od reda poslovale su prošle godine s uspjehom, a većina njih je popravila povećala prihode i zaradu.

 

Kompanija Unis Ginex iz Goražda lani je imala rekordne prihode od 62 milijuna KM, što je oko 10 milijuna KM više u poređenje s prethodnom godinom. Poređenja radi, prihodi 2019. i 2020. su bili između 30 i 40 milijuna KM. Stoga se može reći da je kompanija u nekoliko godina uspjela skoro udvostručiti prihode. 

dobit je bila 11,4 milijuna KM, slično kao i godinu ranije.

Hrvatski